YILMAZ ÖLMEZ
TARIMDAN BAŞKA HABER BİLMEZ MİSİN SEN?
Tarım sektörünü hiç göz ardı etmedim 21 yıllık meslek yaşamımda.
Sen Tarım haberlerinden başka haber bilmez misin? diyerek eleştirenler, simdiler de, Tarım bitti, ekonomi çöktü diyerek, geç kalmışlıklarının farkına varmadan beyanatlar veriyorlar.
Ortada bir gerçek ve bildiğim bir doğru vardı ki; o da tarımdı!!!
Çünkü tarıma destek vermek, çiftçinin istek ve sorunlarını hep gündemde tutmak ibadetle eş değer oldu benim için. Aslında çiftçinin Devletten fazla bir beklentisi yok. Benim de felaket haberciliği yapma gibi bir art niyetim yok. Çiftçi sadece ama sadece, üretmek, Dünya çiftçisi ile rekabet etmek istiyor. Bunun içinde mazot, gübre, tohum ve zirai ilaç gibi temel ihtiyaçlarını Dünya çiftçisinin ödediği fiyat üzerinden ödemek istiyor. Milas Tarım fuarında kendisiyle röportaj yapma olanağı bulduğum Muğla Milletvekili Ali Arslan'ın dile getirdiği gibi Amerika'da 4 litre mazot,Türkiye'de satılan bir litre mazota eş değer. Arslan yaptığım röportajda, Amerika'da mazot galonla satılıyor ve 1 galon mazot 4 litredir. Amerikalı çiftçi Türk çiftçisinin ödediği aynı para ile 4 litre mazot alıyor. Bu şartlar altında üretim yaparak Dünya pazarında nasıl rekabet yapabilecek siniz?.Bu nedenle Türk çiftçisinin dünya çiftçisi ile rekabet edebilme şansı yok..Bu sorun çözüme ulaştırılması gerekir. Sanayi ürünlerini kullanmadan yaşayabilirsiniz. Ancak tarım ürünlerini üretmeden yaşayamazsınız. Siz üretemiyorsanız mutlaka başka ülkelerden bulmak zorundasınız. Bu nedenledir ki, bereketli topraklarda üretim yapıp, hem kendi iç piyasamıza, hem de dünya piyasasına tarım ürünü satmak zorundayız. Bunun için de çiftçimizin üretim maliyetlerini dünya çiftçisi ile rekabet edebilir düzeye çekmemiz gerekmektedir. şeklinde konuşmuştu.
Peki; İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın'ın tespitine ne demeli?
Ayaydın, 1 litre mazota 3 Lira 60 kuruş ödeyerek, üretime katkı koyan çiftçi, farkında olmadan aslında Türkiye ekonomisini de sırtlıyor. 1 Litre mazot 3 lira 60 Kuruş.Ancak 1 litre mazotun ana parası 1 lira 20 kuruş.Yani çiftçimizin 1 litre mazota ödediği paranın 3'te 2'si KDV ve ÖTV'ye gidiyor.Kısacası AKP Hükümeti piyasalardan toplayamadığı vergi gelirlerini,dolaylı yoldan çiftçiye fatura ediyor demişti.
Ayaydın bu tespiti ile, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'in Ödemiş ilçesi'nde düzenlenen çiftçi mitinginde sarf ettiği, İktidara gelmemiz halinde 1 litre mazotu 1.5 liraya çekeceğiz iddiasını güçlendirmiş olmuyor mu sizce de?
Hükümetlerin tarıma verdiği destekleri göz ardı etme gibi art niyetimizde olmadı. Aydın Ziraat Odaları'nın yıllardır dile getirdiği, Biz tarlaya inmeden, ekeceğimiz ürünün destekleme prim miktarını öğrenmek istiyoruz çağrısı, AKP Hükümeti döneminde hayata geçti.
Çiftçilerimiz adına AKP Hükümetine teşekkür ediyoruz.
Tamamlanması yılan hikayesine dönen ve biz habercilerin adeta kadrolu haber kaynağı haline gelen Çine barajının tamamlanarak su tutuma düzeyine getirilmesi, çiftçiler kadar bizleri de mutlu etti.
Çiftçilerimiz adına barajı tamamlayan AKP Hükümeti'ne ve ayrıca geçmişte barajın yapımına katkı koymak için Aydın-Ankara arasında mekik dokuyan tüm siyasi partilerin milletvekilleri'ne ve çiftçi kuruşlarımıza teşekkür ediyoruz.
Çiftçimiz üretmek istiyor. Bunun içinde temel girdi maliyetlerinin dünya çiftçisi ile rekabet edebilir düzeye çekilmesini istiyor.
Türkiye üretmek zorunda. Çiftçiye verilen destek ibadetle eş değerdir. 2007 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle tarlasından ürün kaldıramayan üreticiler, banka ve piyasalara olan borçlarını ödeyememiş ve tarlası, evi elinden gitmişti. Dünya'da kıtlık alarmı verilmiş, Pakistan'da pirinç taşıyan tren vagonları yağmalanmıştı. Türkiye bir çok üründe dışa bağımlı kalmıştı. Bereketli toprakları ve iklim şartları ile dünyanın gözdesi olan Türkiye üretmek, üretmek, üretmek zorundadır. Bunun içinde Devletimiz'in çiftçiyi koşulsuz desteklemelidir.