MEHMET ALİ OKLAY
"ÇIRAKLIK"
Bu konuda meşhur bir deyimimiz var hatırlatalım;
"Çıraklığını yapmadığın işin patronu olamazsın."
Bilhassa el sanatlarına dayalı zanaatlerde ustalığa ve patronluğa giden yolun anahtarı sayılır çıraklık ve akabinde kalfalık.
Gelin görün ki bugün bir çok dalda çırak ve kalfa yetiştiremediğimiz için, biraz da zamanın ruhuna uygun olarak bazı zanaatler kaybolurken, devam etmesi gerekenler de eleman sıkıntısı çekiyorlar. Örneğin saraçlık, nalbantlık, keçecilik, kalaycılık v.s zamanın şartlarına göre kaybolurken, devam etmesi gereken bir çok alanda yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bilhassa sanayi üretiminde de ara eleman problemi hat safhada.
İşadamları bu konuda oldukça sıkıntı çekiyorlar. Dolayısıyla çözüm noktasında öneriler getiriyorlar. Sanayi bölgelerinde lise dengi okullar açılması, pratik eğitime önem verilmesi gibi dileklerini seslendiriyorlar. Endüstri meslek liselerine ağırlık verilmesinin kaçınılmaz olduğu ortaya çıkıyor.
Belki de tartışılması gereken zorunlu eğitimin 12 yıldan tekrar 8 yıla düşürülmesi. Altı-yedi yaşında okula başlayan çocuk onsekiz yaşında liseyi bitirdiğinde o saatten sonra nasıl bir sanat öğrenecek ki! Eğitim sisteminde çağın gereklerine göre bir düzenlemenin yapılması zorunlu gibi görünüyor. Her gencin üniversite okuması derdimize çare olamıyor. Üniversiteyi bitiren binlerce işsizimiz var. Günah bu gençlere. Okudukları bölümle ilgili iş bulamıyorlar. O saatten sonra başka bir iş öğrenmek de oldukça zor. Bu gençleri başka alanlarda istihdam etmek de hem onlar için, hem de işverenler için olanaksız görünüyor. İşçi Bulma Kurumu'nda işe uygun personel bulmada zorlandığı bir vakıa. Geriye adama göre iş bulma kalıyor, o da pek sonuç odaklı olmuyor.
İş var işe uygun personel yok. Personel var ama uygun iş yok. Buradaki marazi durumun düzeltlmesi şart. Sürdürülebilir değil bu pozisyon.
Çıraklık okullarının yaygınlaştırılması, meslek liselerine ağırlık verilmesi, meslek liselerinin devamı, meslek yüksek okullarının yaygınlaştırılması, kısaca gençlerimizi meslek sahibi yapmanın yollarının ivedi olarak açılması gerekiyor. Bu yollar şu anda da var elbette ama daha yaygın, örgün hale getirilmesi beklentimiz.
Devlet büyüklerimiz elbette bu konuları biliyor ve çözüm arıyorlar. Bizimki naçizane iyi temenniler babında muhakkak.
Hayırlısı inşallah…