Zorunlu yağmur paydosu
Zorunlu yağmur paydosu
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Eylül ayının ilk çeyreğinde düşen yağmurlar üzüm ve incir üreticisini perişan ederken, ağaçta toplanmayı bekleyen ürün çürümeye terk edilmişti. Tarımın hava şartlarına göre yapıldığı son yağmurlarla birlikte bir kez daha ortaya çıktı. 2007 yılında yaşanan küresel ısınma ve buna bağlı olarak yağmurların yeterince yağmaması dağdaki ürünü de, ovadaki ürünü de kurutmuştu. Fakat eylül ayında yağan yağmur önce üzüm, ardından da incir üreticisini fena vurdu. Tonlarca taze incir yağmur nedeniyle dalında çürürken, aynı akıbeti şimdi de pamuk üreticisi yaşamaya başladı. Eylül ve ekim aylarında yağan yağmurun bereket değil, zarar getirdiğini söyleyen Sökeli pamuk üreticilerinden Hüseyin Çeşme, Söke olarak pamuk ekmeye elimiz mahkum. Çünkü Söke'de taban suyu yüksek. Pamuk çok maliyetli bir ürün. Buna rağmen pamuk ekiyoruz. Ancak zamansız yağan yağmurlar kalite kaybına yol açıyor. Bugün gündüz saatlerinde yağan yağmur ürünü pek vurmadı. Birkaç gün sonra tekrar hasada başlarız. Fakat meteorolojiden gelen havadisler pek iç açıcı değil. Bir hafta boyunca kıyı ege bölgesinde yağmur olduğunu gösteriyor. Bu da harç-borç içerinde olan üreticiyi iyice çıkmaza sokar dedi.
Söke Ovası"nda pamuk hasadı makinayla yapılırken, küçük parçalı arazilerde ise hâlâ elle toplama yapılıyor. Fakat öğle saatlerinde başlayan yağmur toplama işçilerine de zorunlu paydos ettirdi. Yağmurların başlamasıyla birlikte onlarca iş makinası hasadı bırakırken, çiftçiler de zorunlu paydos etmek zorunda kaldılar.
SON 8-9 YILDIR AYNI FİYATTAN ÜRÜN SATIYORUZ!
Pamuk ürününün yüksek girdi maliyetleriyle üretildiğine dikkat çeken Sökeli üreticiler, bunun karşılığında ise hak ettikleri kazancı elde edemediklerine vurgu yaptılar. Gölbent Köyü"nden bir grup çiftçi, Bize pamuk üretin diyorlar, biz de üretiyoruz. Fakat bizim mazot, gübre ve ilaç gibi temel girdi maliyetlerimiz katlanırken, biz hâlâ 8-9 yıl önceki fiyatlardan ürün satıyoruz. Bizim hakkımızı kim savunacak? Pamuk fiyatları yükselmediği için bu kez pamuk toplayan işçilere de 3-4 yıl önceki toplama ücretini ödüyoruz. Biz kazanmadığımız için işçilerde kazanamıyor. Gelsin Başbakan halimizi görsün. Ne şartlarda pamuk yetiştirdiğimizi görsün dediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.