Zeytinyağının binlerce yıllık serüveni sergileniyor
Zeytinyağının binlerce yıllık serüveni sergileniyor
Gerçek Gazetesi
Zeytinyağı üretimi, kullanımı ile ilgili 2500 yıl öncesinden günümüze uzanan süreci anlatan işliklerin yer aldığı Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Sergi Alanı açıldı.
Zeytin"in ve zeytinyağının bilinen tarihini en kapsamlı ve kronolojik şekliyle yansıtan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Sergi Alanı açıldı. Kuşadası"na bağlı Davutlar beldesi yolu üzerinde ekolojik menüsü ve doğal ortamıyla ön plana çıkan Değirmen Restaurant girişine kurulan müzede, zeytinyağının 2500 yıl öncesinden başlayarak, erken sanayi dönemine uzanan süreci sergileniyor. Turizmci Hasan-Gürsel Tonbul çiftine ait sergi alanında orijinali Urla"da bulunan Klozemenai"nin bir örneği dahil, yüzlerce zeytinyağı üretim aracının büyük bölümü çalışır konumda sergileniyor.
Yaklaşık 30 yıl boyunca bulunabilen tüm zeytinyağı üretim işliklerini topladıklarını söyleyen Oleatrium"un sahibi Gürsel Tonbul, İnsanlık için bu kadar önem taşıyan zeytinyağının dünyada bilinen en eski üretim tekniklerinden başlayarak erken sanayi dönemine kadar olan süreci gelecek kuşaklara aktarmak istedik. Yaşadığımız toprakların zeytin ve zeytinyağı kültürünün; zeytinin Anadolu ve Akdeniz tarihi ile bağını yansıtmak, paylaşmak, anlamlandırmak, geleceğe miras bırakmak adına oluşturduğumuz Oleatrium"da 2500 yıl öncesinden başlayan bir zaman tüneline girip 100 yıl öncesinden çıkıyoruz. 30 yıl önce antik işlikleri toplama ile başladığımız süreci bir sergi alanı ile sonlandırdık dedi.
Oleatrium"da oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Sergi Alanını dünyadaki diğer müze ve sergi alanlarından ayıran en önemli özelliğin sergilenen işliklerin büyük bölümünün zeytinyağı üretilebilecek konumda olduğunu söyleyen Tonbul, Genellikle konuyla ilgili yapıtlar ya cam altında sergilenir veya bir işlik canlandırılır. Bir başka yöntem ise objeler sınıflandırılıp toplu olarak sergilenir. Oleatrium"da ise 11 reyondan oluşan bir zaman tüneli hazırlandı. Zeytinyağının tarihin bilinebilir dönemlerinde nasıl üretildiğine ilişkin gerçek ebatlarda ve gerçeğe yakın canlandırmalarla görsel anlatım yapıldı. Bir müzeye uygun tarihsel değeri olan objeler sergilendi. Böylece günümüz insanı ve gelecek kuşaklar, varsayılan tarih boyunca farklı dönemlere ait işlik düzenleri, bu düzendeki mekanizma ve gereçlerin nasıl işlediğiyle ilgili görsel ve kalıcı bilgi sahibi olabilecekler. Sergilediğimiz İon döneminde kullanılan mekanizma, 20.yy hatta günümüzde hala kullanılmakta olan işlik düzenlerinde yağ sıkımı gerçekleştirilebilecek durumdadır diye konuştu.
Oluşturulan sergi alanında sadece zeytinyağının üretim şeklini değil, kullanım alanlarını da yansıtmaya çalıştıklarını söyleyen Gürsel Tonbul, şunları söyledi: Zeytinyağı binlerce yıl önce insanlığın gecelerini aydınlattı, mabetlerini kutsadı sonrada ruhunu rahatlattı. Biz de zeytinyağının aydınlatmada kullanıldığı döneme ait objeleri bir bölümde topladık. Zeytinyağı yemeklerde kullanılmadan önce Roma döneminde sağlık, güzellik, temizlik ve bakım ürünü olarak kullanıldı.Sergi alanı içinde zeytinyağının sağlık, temizlik ve bakım ürünü olarak kullanıldığı döneme ait bir Roma Hamamı gerçeğinin yarısı ebadında yapıldı. Zeytin sabunu üretimi teknikleri, kullanılan esanslar ve objeler bu bölümde sergilendi (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.