Zeytinden sonra nar da ağaçta kaldı!
Zeytinden sonra nar da ağaçta kaldı!
Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Nar tam bir sağlık iksiri, şifa kaynağı, açıklaması yapılmış, narın çürüğü çarığı fiyat etmişti. Amerikalı tıp adamlarının 5 yıl önce yaptığı bu açıklama nara olan ilgiyi artırınca Karacasu, Kuyucak ve Nazilli bölgesinde yetişen ürüne ilgi artmış, dağ taş nar fidanlarıyla dolmuştu.
Fakat narın eziyetli bir meyve olması ve bununla birlikte işleme tesislerinin oluşturulamaması nara olan talebi düşürdü. Buna paralel olarak ta ürün artınca, sadece nar üretiminden geçimini sağlayan üreticiler masraflarını dahi kurtaramaz oldu.
Karacasu"nun Yenice Beledîsi"nde kurulan nar pazarına dışarıdan gelen tüccarların ilgisi de kesilince, ürün 10 gün öncesine kadar 60 kuruşa satılan ürünün fiyatı 25-30 kuruşa kadar geriledi.
Nar bahçelerinde tonlarca toplanmayı bekleyen ürün adeta çürümeye terk edilmiş durumda. Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç te bu durumu doğrularken, Yıllardır ürün deseninin önemine dikkat çekiyorduk. Ülkemize ve bölgemizde henüz ürün deseni oluşturulmadığı için, üreticimiz o yıl hangi ürün iyi fiyat ederse, bir sonraki yıl o ürüne yöneliyor. Bu defada arz talep dengesi bozuluyor. Tıpkı narda olduğu gibi. Biz Söke"nin pamuk, Kuyucak"ın portakal yetiştirmesinden yanayız. Böylece arz talep dengesi de kendiliğinden oluşmuş olur dedi.
SULAMA VE YEVMİYECİ PARASINI ÇIKARAMIYORUZ.
Karacasulu nar üreticisi bir bayan adeta isyan ediyor, Sulamada kullandığım suyun parasını dahi çıkaramadım. 1 kilo nar 25 kuruş. Yevmiyeciye 35 lira veriyoruz. Biz bunun altından nasıl çıkacağız? Devlet üreticinin halini görsün. Gübre, zirai ilaç, sulama tarifeleri sürekli artarken, bizim fiyatımız sürekli düştü. Üretici perişan. Devlet bizim halimizi görmüyor mu? dediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.