ZEYTİN DAL KANSERİ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

ZEYTİN DAL KANSERİ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

ZEYTİN DAL KANSERİ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR


Gerçek Gazetesi
Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde hazırlanan “Didim Bölgesi"nde Zeytin Dal Kanseri Yayılımı Projesi” kapsamında Didim ilçesine bağlı köylerde bilgilendirme seminerlerine başlandı.
Didim Akköy Muhtarlık Salonunda düzenlenen seminerde, Ziraat Mühendisleri İlker Çolak ve Serhat Çığşar slayt eşliğinde zeytin dal kanseri hastalığın oluşumu, hastalığa karşı kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Ziraat Mühendisi İlker Çolak, Zeytin dal kanseri bulaşmış ağaçlar Ege ve Akdeniz bölgesinde iki yıl süresince budama yapılmaksızın yılda 4 defa ilaçlanması gerektiğini belirterek, İlkbahar ilaçlamasında yüzde 1"lik, diğer ilaçlamaklarda ise yüzde 2"lik bordo bulamacı ile iki yıllık düzenli ilaçlama sonunda Temmuz-Ağustos aylarında budama yapılması gerektiğini söyledi. Çolak, “Zeytin ağaçlarında tümör belirtilerin belirgin olarak ortaya çıktığı, Temmuz-Ağustos aylarında urlu kurumuş dallar temizlenmeli ve yara yerine yüzde 5"lik göztaşı eriği sürülmelidir. Bulaşık zeytin bahçelerinde İlkbahar ilaçlamasında yüzde 1"lik ve diğer müteakip aylarda yüzde 2"lik bordo bulamacı ile yılda 4 defa ilaçlama yapılmalıdır” dedi.
Zeytin dal kanseri bulaşmış ağaçların budamaları nemli ve yağışlı havalarda yapılmasının uygun olmadığını söyleyen Çolak, budama esnasında aletler sık sık yüzde 3"lül lizol eriği veya yüzde 20"lik sodyum hipoklorite batırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Düzenlenen bilgilendirme seminerine, Didim Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Efe, Didim Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arif Manav, Akköy Muhtarı Halit Dülger ve zeytin üreticileri katıldı.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.