Yetişkinlerde idrar kaçırma kâbusu

Yetişkinlerde idrar kaçırma kâbusu

Yetişkinlerde idrar kaçırma kâbusu


Gerçek Gazetesi
Normal günlük işler sırasında, ani ve istemsiz olarak ortaya çıkan idrar kaçırma rahatsızlığının yetişkin her dört kadından birinde görülebildiği belirtildi.
Kadınların sosyal yaşamlarını da etkileyen idrar kaçırma hakkında bilgilendiren Ürolog Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtlandı. İdrar kaçırma problemlerinin kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğüne işaret eden Ertaş, “Söylemeye çekinseler de kadınların en büyük sorunlarından biri olan idrar kaçırma, utanç ve sıkıntıya neden olur. Aynı zamanda yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusunun giderek artması da idrar kaçırma problemleri ile daha fazla karşılaşılmasına sebep oluyor. İdrar kaçırmaya neden olan faktörler cinsiyet, çok sayıda çocuk doğurmak, ırksal yatkınlığın olması, ailesel yatkınlık, menopoza girmek, kronik rahatsızlıklar, gebelikte idrar kaçırma öyküsü, sigara kullanmak, uzun süreli kabızlık şikayetlerinin olması, şişmanlık ve geçirilmiş jinekolojik cerrahi ameliyatlardır” dedi.
Üç tip idrar kaçırma türünün olduğunu açıklayan Ertaş, “Stres tipi idrar kaçırma; öksürme, hapşırma, gülme, fiziksel aktivite, ağır kaldırma gibi durumlarda idrarını tutamamadır. Sıkışma ile idrar kaçırma; aniden gelen ve hızla artan idrar hissi ile birlikte tuvalete yetişemeyip idrar kaçırmadır. Bu durum aşırı mesane aktivitesi nedeniyle gözlenir. Karışık tipte idrar kaçırma; stres ve sıkışma tipi kaçırmanın birlikte görülmesidir. En sık görülen idrar kaçırma çeşitleri bunlar olmakla birlikte geceleri, sürekli ya da idrar kesesinin normal çıkım yeri dışında idrar kaçırma tipleri de görülebilir” şeklinde konuştu.
İdrar kaçırma rahatsızlığının tedavisi hakkında da bilgiler veren Ertaş, şu uyarılarda bulundu: “İdrar kaçırma tedavisi, cerrahi ya da cerrahi olmadan iki şekilde yapılmaktadır. Doğru tedaviyi seçmek için öncelikle idrar kaçmasına yol açan hastalığı doğru tespit etmek gerekir. Çok basit bir idrar yolu enfeksiyonunun ilaçla tedavisi, idrar kaçmasını tedavi edebilir. Her idrar kaçıran hastaya ameliyat olması gerektiği yönünde bir yaklaşım her zaman söz konusu değildir. Lokal anestezi ile uygulanabilen operasyonlarla da oldukça başarılı sonuçlar elde edilir. Kadınların sosyal yaşamlarını etkileyen idrar kaçırmaya karşı gerçekleştirilen operasyon sonrasında kadınlar, özgürce hareket edebilirler. Operasyonun başarısı, uzman bir hekim tarafından yapılması ile doğrudan ilgilidir” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.