Yetersiz sıvı alımı kişiyi sağlığından edebiliyor

Yetersiz sıvı alımı kişiyi sağlığından edebiliyor

Yetersiz sıvı alımı kişiyi sağlığından edebiliyor


█Gerçek Gazetesi
Aydın Kent Hastanesi"nde göreve başlayan Üroloji Uzmanı Serdar Kuşdemir, sıvı tüketimi az olan kişilerde ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sıkıntısı yaşandığını belirterek, zayıflamak uğruna uzun süre kendisini aç ve susuz bırakan bayanların da dikkatli olmalarını istedi.
Kişinin sağlığı ile ilgili her türlü kararı mutlaka hekim kontrolünde vermesini öneren Aydın Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Serdar Kuşdemir, “İdrar yolunda taş oluşumu erkeklerde bayanlara göre 23 kat daha fazla görülen bir hastalık. Ancak hanımlar da dikkatli olmalıdır. Günlük sıvı alımı 1.5-2 litrenin altında olanlarda, taş hastalığı riski daha fazladır. Diyet yaparken; kalsiyum, oksalat, sodyum ve karbonhidratların gereğinden fazla alınması, yetersiz miktarda turunçgil tüketimi ve aşırı derecede güneş ışınlarına maruz kalmak taş hastalığı için risklidir" diyerek özellikle kilolarından sürekli şikayetçi olan kadınların diyetlerini hekim kontrolünde yapmalarını önerdi.
Ülke genelinde olduğu gibi Aydın"da da önemli sağlık sorunlarından birinin de "Taş hastalıkları” olduğunu belirterek korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Serdar Kuşdemir, “İdrar yolu taşları, böbrekte veya idrar yollarının herhangi bir yerinde oluşan, idrarda çözülemeyen ve atılamayan kimyasal maddelerin zamanla kristalleşmesi ve birikmesi ile oluşan sert cisimlerdir. İdrar yolu taş hastalığı, yapılan araştırmalara göre erkeklerde 23 kat daha sık görülen bir olay. Hareketsiz yaşam tarzı da taş hastalığında tetikleyici faktörlerden biri. Doğuştan böbrek ya da idrar kanalında anatomik bozukluğu olanlarda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde ve idrar yollarının herhangi bir bölgesinde darlık gelişen hastalarda daha fazla görülür. Taş hastalığında ağrı, genellikle boşluk olarak adlandırılan, kaburgaların altından başlayıp sırttan öne, kasıklara doğru vuran şiddetli ağrı şeklinde yaşanır. Genellikle hastayı kıvrandıracak kadar şiddetlidir. Bazı hastalarda idrardan kan da gelebilir. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık idrara çıkma, gece idrara gitmek için uyanma, acil idrara çıkma, tuvalete gidince az idrar yapma ya da hiç idrar yapamama gibi idrar yolu şikayetleri olabilmektedir. Taş hastalığı tekrar edebilen bir hastalıktır. Bir defa taş oluştu ise 5 yıl içinde de 50 ihtimalle yine oluşacaktır. Bu yüzden idrarla ilgili en ufak bir şikayetiniz olduğunda, hemen bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir” dedi.
“SIVI TÜKETİMİNİ
İHMAL ETMEYİN”
Taş oluşumu ile ilgili sıkıntının çözümü için günlük yaklaşık olarak üç litreye yakın su içmek gerektiğini ve bol egzersiz ve hareketli bir yaşam tarzı oluşturmanın önemli olduğunu kaydeden Dr. Kuşdemir, “Her rahatsızlıkta olduğu gibi taş oluşumunu engellemede de doğal beslenmenin önemi büyük. Hekim olarak vatandaşlarımızın kendi sağlığı için hazır sebze ve çorbalar, hazır yemekler, fastfood tarzı yiyecekleri fazla tercih etmemelerini öneriyoruz” dedi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.