Yeni istihdam paketi çalışmaları
Bu sene ülkemizde yaşanacak olan genel seçimler şimdiden meyvesini verecekmiş gibi görünüyor. 2007 Yılının seçim yılı olması mevcut iktidarı ekonomide çeşitli hamleler yapmaya zorlamakta. Büyüklerimizin söylediği seçim berekettir sözü ne kadar doğruymuş değil mi?
Bunun bir örneği, önümüzdeki bir ay içinde Meclise sevk edilmesi ve Haziran 2007 sonuna kadar yasalaştırılması düşünülen yeni hazırlanan istihdam paketi üzerinde yapılan çalışmalardır.
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlunun açıklamalarına göre istihdam için kapsamlı bir paket hazırlanmakta. Paketin içeriği; İşçiler için kıdem tazminatı fonunun oluşturulması, zorunlu istihdamda sayının azaltılması, SSK primlerinde indirim ve işsizlikle mücadele konularından oluşmakta.
İstihdam paketi içeriğine göre;
a) Kıdem tazminatı için fon kurulacak. Bu fon için işverenden yüzde 3 pay alınması, SSK primlerinden 2 puanın fona yönlendirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu için işverenin verdiği katkı payından 1 puanın da fona kaydırılması öngörülüyor.
b) Zorunlu istihdam konusu elden geçirilecek. Çalışanı 50 kişiyi aşan işyerlerinde bir hükümlü, bir terör mağduru, bir özürlü çalıştırma zorunluluğunun, 2 kişiye indirilmesi de seçenekler arasında bulunuyor. Bu yolla eski hükümlü veya terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması gündeme gelecek. Özürlü çalıştırmada ise, esnek düzenlemeler söz konusu olabilecek.
c) SSK primlerinin 2008den itibaren kademeli olarak 10 puan indirilmesi öngörülüyor. Bu yolla 2008den 2013 yılına kadar aşamalı olarak prim yükü 10 puan indirilerek, istihdam vergilerinde değişiklik yapılacak.
d) Çalışma Bakanlığının koordinasyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İş Kurumu ile birlikte, kadınlar, mesleki eğitim görmüş gençler ve uzun dönemli işsizler için istihdam olanaklarının arttırılmasına yönelik bir dizi proje oluşturulacak.
Hükümetin istihdam paketinin hazırlık çalışmalarında, işveren ve işçi temsilcileriyle yapacağı uyumlu çalışmalarıyla yasalaşması beklenen bu yasanın sonuçları bizlere ekonomik değerler olarak yansıyacaktır.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işsizliğin önlenmesi, yeni yatırımların önünün açılması için Kurumlar Vergisinde yapılacağı duyurulan indirimlerin, kayıtdışı sektör ile mücadelenin ve istihdam vergilerini de azaltmanın bu istihdam paket ile birleştirilerek çıkarılması gerektiğini bildirmekte. TİSK işgücü maliyetlerinin indirilmesi kapsamında vergi ve SSK prim indiriminin 5 yıllık bir süreçte OECD ülkeleri ortalamasına çekilmesini istemektedir. İşveren kesiminin öneri ve istekleri gibi işçi kesimi de isteklerini hükümete bildirmelidir.
Yapılan yasa tasarısı çalışmalarıyla; işverenin maddi kayıp açısından, işçinin de iş kaybetme tehlikesinden korkulu rüyaları olan kıdem tazminatı konusu taraflar adına çözüme ulaşacak. Tartışmalı da olsa büyük işletmeler nitelikli işçi çalıştırma konusunda rahatlayacaklar. SSK primlerinde %10 lara varacak olan indirimler yatırımlara dinamiklik getirecektir. Ayrıca bu tasarıyla şirketlere büyük mali külfet getirmekte olan spor salonu ve kreş açma zorunluluğu da sona erecektir.
İstihdam paketi çalışmaları TBMMde yasalaşması halinde işverenlerimizin yatırım imkânlarının önü açılacak, dolaylı olarak ülkemizin üretim hacmi büyüyecektir. Kayıtdışı sektör faaliyetlerini de önleyecektir.