E. TURGUT TEKİN
YENİ ANAYASA YAPILMADAN 4+4+4 EĞİTİM YASASI YAPILAMAZ!
Bu günlerde AK Parti Hükümeti bir eğitim yasası formülünü ortaya attı. Bence bu yasa yapılır mı? Yapılırsa yeni Anayasaya ne kadar uyum sağlar? Çünkü benim bildiğim kadarı ile bütün yasalar, Anayasaya uyumlu olur. Uyumlu olmayanlarda yenilenerek uyumlu hale getirilir. Nedeni yasalar, Anayasaya aykırı olamaz ilkesidir. Şimdi durum buyken, TBMMde de bir yeni Anayasa yapma hazırlığı varken Milli Eğitim Bakanlığının apar topar bir eğitim yasasını gündeme getirip kavgalarla komisyondan geçirip meclise getirmesini ben anlamsız bulduğum gibi partinin de organizasyon eksikliğini seziyorum. Bu adamlar Milli Eğitim Bakanına hiç mi şunu sormadılar:
- Ömer Bey, biz parti ve hükümet olarak bir yeni Anayasa yapmanın hazırlıkları içindeyiz. Önce yeni Anayasayı yapalım, ondan sonra diğer yasaları da bu yeni Anayasaya göre revizyon yaparız. Eğitim yasasını da bu yasa doğrultusunda ele alıp çıkaracağız. Eğer bunu sormuş olsalardı Sayın Bakan istemi doğru bulur, bu anlamsız konuyu gündeme getirmezdi. Görünen o ki, hiçbir kimse bu konuyu bu yazıya kadar bakana sormadı. Sorsaydılar, bakan da doğruyu yapardı. Yani önce Anayasa daha sonrada eğitim yasasının çıkması uygun olur derdi. Demek ki partide planlı, programlı, koordineli bir çalışma birliği yok. Böyle bir parti anlayışı temelli ve tabanlı bir anlayış değil, günü kurtarma anlayışı göz boyama politikalarıdır.
Bana öyle geliyor ki, bu hükümet ve bu meclis yeni bir Anayasa yapmayı istemiyor. Yeni Anayasa yapmak isteseydi, bu eğitim yasasını gündeme taşımazdı. Şimdi sırada yargı ile ilgili yasalar var. Şimdi de Adalet Bakanı koşuşturacak.
Değerli okuyucularım, şöyle biraz düşünün ve elinizi vicdanınıza koyun doğruyu yanlışı seçmeye çalışın. Bir binanın temelleri yapılmadan iskeleti ortaya konmadan ona sıva veya boya yapabilir mi siniz? Bir ülkenin Anayasası değişecekse, önce o değişir daha sonra ona uyumlu yasalar yapılır. Bu hükümet bunu yapmıyor da başka yasalarla meclisi oyalıyorsa bu hükümetin bu anayasayı değiştirme niyeti olmadığını gösterir. Şimdi soruyoruz:
- Hükümet bu mevcut Anayasayı değiştirecek mi, değiştirmeyecek mi? Değiştirecekse neden öncelik Anayasaya vermiyor? Bizim şu anda hükümetten ve meclisten beklentimiz budur.
Diğer yasaları tartışmak ancak yeni Anayasa boyutlarına göre yapılır. Bu adamlar on yıldır iktidardalar ve hep Anayasayı yeniden yapacağız diye diye bugünlere geldiler. On yılda sadece işlerine gelen bazı maddelerini değiştirdiler ama asıl metine dokunmadılar. Bana göre bu hükümet veya meclis bu anayasayı değiştirmek istemiyor. Çünkü bu anayasa onlar için bir kalkandır ve onları koruyor.
Bu 4+4+4 yasasına sarılmaları, öncelik tanımaları da ülkeyi ve milleti düşündüklerinden değil, kendilerini düşündükleri içindir. Önce anayasa dururken Eğitim yasasıyla uğraşmaları bunu açık gösteriyor. Ne muhalefetten ve ne de iktidardan bir Allahın kulu çıkıp ta Yahu, biz önce anayasayı daha sonrada Anayasaya uygun diğer yasaları çıkaralım demiyor. Kim ne derse desin bu hükümet yeni anayasa yapmak istemiyor. Çünkü görünen köy kılavuz istemez.