Yaz aylarında besin zehirlenmelerine dikkat
BESİN ZEHİRLENMESİ VAKALARI YAZ AYLARINDA ARTIŞ GÖSTERİYOR
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çobanoğlu, yaz aylarında sıkça görülen gıda zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyardı. Besin zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında en çok rastlanan sağlık sorunlarının başında geldiğine işaret eden Çobanoğlu, “Besinler evde bile hazırlansa; hazırlanmasından sunumuna kadar ortaya çıkabilecek bir dizi nedenle sağlığımızı tehdit eder duruma gelebilir” dedi.
Besin zehirlenmelerinin yalnızca geri kalmış ülkelerin sorunu olmadığının altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çobanoğlu, bu durumun tüm insanlığın ortak sorunu olduğunu söyledi. Özellikle yaz aylarının besin zehirlenmesi vakalarının arttığı dönemler olduğuna işaret eden Çobanoğlu; besinlerin hazırlanması, saklanması, sunumu ve tüketiminin insan sağlığı için çok önemli olduğunu ifade etti. Besin zehirlenmelerinin üç yolla ortaya çıktığını belirten Çobanoğlu, “Bakterilerin gıda içinde üreyip toksin oluşturması ve bunların alınması; doğrudan bakterilerin alınması ve son olarak da ağır metaller, kimyasal tarım ve haşere ilaçları gibi maddelerin alınmasıyla zehirlenmeler ortaya çıkabilir. Bu nedenle yiyecekler hazırlanırken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. Yemek yapmadan önce ellerinizi yıkayın ve hazırlanma sırasında bu işlemi sık sık tekrar edin. Hazırlama yüzeylerini ve aletleri her zaman temiz tutun. Mutfakta sinek ve böcek gibi haşerelerle aletlerinizin üzeri kapalıyken ve malzemelerinizi ortaya çıkarmadan mücadele edin. Proteinli yiyecekler; kırmızı et, kanatlı et ve deniz ürünlerini diğer gıdalardan ayrı bulundurun ve ayrı hazırlayın. Çiğ gıdalarda kullandığınız malzemeyi ayrı tutun ve sebzelerinizi akan temiz su ile yıkayın” dedi.
Tüketilmeden önde gıdaların en az 70 derecede kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Çobanoğlu, kırmızı ve kanatlı etlerin kaynatma sularının berrak olması gerektiğini kaydetti. Pişirilmiş gıdaların 2 saatten fazla ortamda tutulmaması gerektiğini ve 5 dereceden daha düşük ısıda saklanmasını tavsiye eden Çobanoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Pişirilmiş gıdalar ısıtılırken en az 60 dereceye ulaşın. Pastörize ürünleri tercih edin. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmayın. Kapağında bombe oluşmuş konserveleri tüketmeyin. Zararlılarla mücadele ilaçlarını mutfakta, erzak dolabında veya gıda malzeme deponuzda kesinlikle bulundurmayın. Maddeleri orijinal ambalajlarında muhafaza edin ve kavanozlara koymayın”
Besin zehirlenmelerinde gözlenen bazı belirtiler olduğunun altını çizen Çobanoğlu; ortak belirtilerin karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, bazen yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık olduğunu dile getirdi. Gıda alımlarından sonra 30 dakika ile 2 saat arasında belirtilerin ortaya çıktığının hatırlatan Çobanoğlu, bu durumda yapılacak ilk şeyin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanın olması gerektiğini sözlerine ekledi.(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.