Yaya ve bisikletli ulaşım desteklenmeli
TEMA GÖNÜLLÜLERİ YAYA VE BİSİKLETLİLERİN MADDİ OLARAK TEŞVİK EDİLMESİNİ İSTEDİ
Gerçek Gazetesi
TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir; ulaşımda çevreyi kirleten yakıtları kullanan taşıtlar yerine, dünyadaki gelişmelere paralel olarak yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan çevre dostu otomobillerin kullanımına geçilmesi gerektiğini belirtti. Trafik sorununun yaya ve bisiklet ulaşımının desteklenmesiyle çözülebileceğine işaret eden Özdemir, vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesini istedi.
Kent içi ulaşımın sağlıklı ve verimli olabilmesi için ulaşım seçeneklerinin çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizen TEMA İl Temsilcisi Mehmet Özdemir; yerleşim planlamaları, sağlıklı ve verimli ulaşım tasarımlarına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Kentlerin insan gücünden yararlanılarak yapılan yaya ve bisikletli ulaşımı destekleyen uygulamalara ve yol ağlarına sahip olmasının önemine değinen Özdemir, “Şehrimizde ana ulaşım yollarına paralel yeterli yaya ve bisiklet yolları yapılmalıdır. Çevre kirliliği olan, yolları güvenli olmayan, bisikletler için güvenli park alanları sağlanamayan kentlerde, bisikletle yada yaya olarak gidilebilecek uzaklıklarda dahi motorlu taşıt kullanılacaktır. Kamuoyunun başka ulaşım alternatişeri olması konusunda bilinçlenmesi, şehirlerimizin geleceği ve şehirlerde yaşayan halkımızın hayat kalitesi için önemli bir adım olacaktır. Halkımızın özel araçlardan ziyade toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri, yakın, gidilebilecek mesafelere araçsız, yürüyerek gitmeleri, bisiklet kullanmaları, şehrimizi, ülkemizi ve dünyamızı daha yaşanabilir kılmak için büyük önem taşımaktadır” dedi.
Dünyadaki karbon salınımının yüzde 15-20’sinin ulaşımdan kaynaklanmakta olduğu bilgisini veren Mehmet Özdemir; motorlu araç trafiğinin kısıtlanması, motorlu araç trafiğini azaltmak ve seçenekleri geliştirmek için fiyat teşvikleri, bisiklet, yaya ve toplu ulaşımı destekleyecek şekilde kent tasarımlarında değişiklikler yapılması gerektiğini savundu. Belçika’da bisikletle işe ve okula gidip gelenlere yeni yol, spor merkezi ve sağlık merkezi yatırımlarına olan gereksinimi azalttıkları için kilometre başına 600 Belçika frangı ulaşım iadesi yapıldığını anımsatan Özdemir, “Sadece Amsterdam’da günlük 120 bin bisiklet park yeri kapasitesi; Hollanda’da 15 bin kilometre bisiklet yolu vardır.Avrupa’da bisiklet ve güvenlik malzemelerinden vergi alınmamaktadır. İsviçre’de 50 bin kişilik özel ordu birliği olmak üzere daha birçok ülkede güvenlik birimlerinde bisiklet kullanılmaktadır. Ülkemizde, şehirler arası ve şehir içi ulaşımda ucuz ve rahat olan elektrikli, güneş enerjili, raylı ulaşım araçları; demir yolları, tramvay, tren, metro, deniz yolları, yolcu ve yük gemileri hızla yaşama geçirilmelidir” diye konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.