Yavuz: Yaşanabilir bir gelecek için Ahiliği inşa etmeliyiz”

Yavuz: Yaşanabilir bir gelecek için Ahiliği inşa etmeliyiz”

Yavuz: Yaşanabilir bir gelecek için Ahiliği inşa etmeliyiz”


█ Gerçek Gazetesi
Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yücel Yavuz, kalitesiz ürünlerin iş ve meslek ahlakında çözülmeleri, yanlışların sahiplenilmesini ve tüketici mağduriyetini beraberinde getirdiğini belirtti.
Anadolu"da temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından atılan ve yüzyıllar boyunca varlığını koruyan Ahilik Teşkilatlarının günümüz için çok iyi birer örnek olduğuna işaret eden Yücel Yavuz, “Ahilik geleneği günümüzde gelişmiş ülkelerin büyük önem verdikleri sivil toplum kuruluşlarının dünyadaki ilk, en kapsamlı ve en mükemmel örneği oluşturulmuştur. Ahilik müessesesinin yüzyıllar boyunca başarılı bir şekilde yürütülmesinde ve bu süre içerisinde milletimizin barış ve kardeşlik içerisinde yaşamasında, bu kurumca karşılıklı yardım ve dayanışmaya verilen önem sayesinde sağlanan sağlıklı toplum yapısının etkisi büyüktür Bu amaçla kurulan Ahilik Kurumu kısa sürede uluslararası rekabet edebilme gücüne ulaşabilmiş ve diğer devletlerin gıpta ederek baktığı devasa bir kurum hüviyetine kavuşmuştur. Ahilik müessesesiyle birlikte; üretim girdileri düşürülmüş, esnaf ve sanatkarın kendi aralarındaki mesleki kuralları düzenleyen ve denetleyen özel hukuk sistemi kurulmuş, mesleki eğitimin en iyi şekilde verilmesine ilave olarak mensuplarına ahlaki erdemler kazandıran bir eğitim yuvası oluşturulmuş, üretime kalite getirilmiş, hileli üretime, fahiş fiyat uygulamasına karşı tüketici hakları korunmuş, din, dil, etnik köken vs. farkı gözetilmeksizin toplumun tümünü kucaklayıp haklarını gözeten, söz hakkı veren bir demokrasi kurumu meydana getirilmiştir” dedi.
Ahilik kültürünün iyi incelenmesi ve anlaşılması gerektiğine işaret eden Yavuz, “Hayatın bütünlüğünün parçalandığı, çalışmanın iş yapmanın kendi normları içinde dini ve ahlaki değerlerden uzak bir şekilde gerçekleştirilmesinin önünün açıldığı, modern toplumların kalitesiz ürünler, çevre ve insan sağlığı problemlerine karşılık, toplumsal ve gönüllü sorumluluk projelerine katılımlarla, vicdan rahatlatma çabalarıyla öne çıktığı gözlenmektedir. Bu yaklaşım iş ve meslek ahlakında çözülmeleri, yanlışların sahiplenilmesini ve tüketici mağduriyetini beraberinde getirmektedir. Daha yaşanabilir bir dünya ve gelecek nesillere daha iyi bir gelecek ise; Ahilik geleneğinin iyi okunması ve anlaşılmasıyla, günümüz ihtiyaçlarına bir bütün halinde uyarlanabilmesiyle mümkün olabilecektir” diye konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.