Yasak koyarken, hurdacıların gizli çevreciler olduklarını gözardı etmem

Yasak koyarken, hurdacıların gizli çevreciler olduklarını gözardı etmem

Yasak koyarken, hurdacıların gizli çevreciler olduklarını gözardı etmemeli!


Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Son yıllarda hemen hemen her ilçe, belde ya da köy girişlerinde, "Bu ilçeye hurdacı  Girmesi Yasaktır" yönünde uyarı tabelaları iliştirildiğini görüyoruz. Hurdacıların yerleşim alanlarında dolaşıp, eski eşya toplamaları yasaklanırken, bu yasakla birlikte aslında çevre ile ilgili önemli bir ayrıntıda  göz ardı edilmiş oluyor.
Ülkemizde hurdacılık denilince akla gelen il hiç kuşkusuz Niğde oluyor. Ülkenin dört bir köşesinde Niğde"li bir, ya da birkaç hurdacı görmek mümkün. Bu işi kendilerine meslek edilmiş olan hurdacılar, kıyıya, köşeye atılmış demir, bakır, naylon, soba ve daha bir çok  eşyayı alarak hem para kazanıyorlar, hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Hurdacılar bu işi yaparken aynı zamanda gizli çevrecilik görevi de üstleniyorlar. Hurdacılar kıyıya, köşeye atılan eskileri toplayarak sağlığımızı tehdit eden bu malzemeleri bulunduğumuz ortamdan da uzaklaştırıyorlar. Toplanan plastik ve bilumum eski eşya işlenerek tekrar ekonomiye sunuluyor. Fakat son yıllarda hurdacılara yönelik yasaklarında arttığı göze çarpmaya başladı. Hurdacılar bu yasaktan oldukça şikayetçiler. Hurdacılık yapan işletmecilerin bu ülkeye vergi ödediklerini ve belgelerinin olduğuna vurgu yapan hurdacılar, "Hurdacıları ayırt etmek lazım. Çalıntı eşya alıp satan eskiciler bizleri de zan altında bırakıyorlar. Eşyası çalınan vatandaşlar bu hurdacılar yüzünden gelip eşyalarını bizden soruyorlar. İşte bir ilçe ya da beldeye girecek hurdacıların önce adres belgelerini ibraz etmeleri gerekiyor. Dışarıdan gelen yabancılar mutlaka adres ve belge ibraz etmeliler. Belediyelerin ve muhtarların bu konulara dikkat etmeleri halinde hiçbir sorun yaşanacağına inanmıyoruz. Bizim topladığımız eski hurdaların geri dönüşümü de var. Bu nedenle de ekonomiye katkımız var. Bizim istediğimiz hurda toplayacak olan kişilerden kimlik ibrazı istenmesi gerekiyor. Belediye ve muhtarlıkların vereceği izin sayesinde hurdaların kim tarafından toplandığı da tespit edilmiş olacak. Böylece hırsızlık olaylarının da bir yönde önüne geçilmiş olur" dedi.
Söke'de 27 yıldır hurdacılık yapan Niğdeli Mehmet Avcı, kendisi gibi binlerce hemşehrisinin Türkiye'nin dört bir yanında bu işle uğraştığını hatırlatırken, "Bizler bizzat dolaşıp hurdaları adresinden topluyoruz. Böylece hırsızlık mallarının da önüne geçmiş oluyoruz. Niğdeli hurdacıların bugüne kadar hiçbir yanlışı görülmemiştir. Dürüstlüğümüzden kesinlikle taviz vermeyiz. Niğdeli hurdacılar bu nedenle güvenirliğini kanıtlamışlardır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum