Yağmur dolu ile geldi,

Yağmur dolu ile geldi,

Yağmur dolu ile geldi,pamukçu tarlasına koştu

Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Geçen yıl pamuk üretimi yapan birçok ülkede aşırı yağmurlar ve sel felaketinden dolayı pamuk üretimi düşmüş ve Türk pamukçusuna gün doğmuştu. Maalesef geçen yıl pamuk üreten ülkelerin başına gelen olumsuz hava koşulları bu yıl pamuğun başkenti Söke"yi fena vurdu. 27 Mayıs Cuma günü öğleden sonra başlayan sağanak yağış akşam saatlerinde doluya dönüşünce, pamuk tarlaları sular altında kaldı, üretici ayağına çizmesini çekip, elinde kürek, tarladaki suları tahliye etmek için sabahın ilk saatlerinden itibaren tarlasına koştu.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, yağmurun özellikle Sarıkemer Beldesi ile Gölbent, Özbaşı ve Karacahayıt köylerinde etkili olduğunu, dolunun da açmış olan pamuk yapraklarını kırdığını söyledi. ”Gördüğümüz kadarıyla bir çok tarlada durum vahim” diyen Kocabaş, ”Bahar yağmurları lokal olduğu için, bölgesel su taşkınları yaşanıyor. Tarlalarda sular birikince çiftçimiz de suyu tahliye etmek için tarlalarına koştular. Söke Ovası"nda pamuk ekiminin yapıldığı arazilerin dörtte birinde zarar var. Bu nedenle bir çok tarlada pamuklar bozulacak. Bozulmayacak tarlalarda da kök noksanlığı oluşur ve zararlı otlar fazla oluşacağı için üreticimiz tarlasını defalarca çaplatmak zorunda kalacak” dedi.
Küreği eline alan üretici, ”Bu pamuklar körpe pamuk. Bu nedenle bozmak zorundayız. Aksi halde kök yapmayacak ve verimde büyük kayıp yaşanacak. Zaten pamuk tohumunda büyük bir sıkıntı yaşanıyordu. Üretici ek marsa yapmak zorunda kalacak” dedi.
DEKAR MALİYETİ
50 LİRA…
Son yağmurlar doluyu da beraberinde getirdiği için yeni ekim yapılan pamuk tarlalarında bozulmalar başladı. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, sadece tohum ekimi için dekarda 50 lira masraf yapıldığına dikkat çekti. 80 bin dekar arazide zararın meydana geldiği öğrenilirken, üretici borçla tohum ve mazot alıp ektiği tohumu bir kez daha ekmek zorunda kalacak. Bu da bir 50 lira daha masraf yapılacağı anlamına geliyor. O nedenle de maalesef son iki yıldır yüzü gülen pamuk üreticisinin bu yıl hiç keyfi yok. Üreticiler ise, tarlalarını bozmak zorunda kalacaklarını söylediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.