Vali Köşger, Aydın’daki 6 aylık çalışma süresini değerlendirdi
Aydın’da göreve başlamasının üzerinden altı aylık bir süre geçen Vali Yavuz Selim Köşger, bu süre içinde Aydın’da yaptığı gözlemleri ve yapacak olduğu projeler hakkında bilgi verdi.
Vali Köşger, yaptığı değerlendirmede Aydın’la ilgili olarak jeotermal, tarım, turizm ve ekonomik konularda bilgi verdi.
“Aydın’ın müthiş bir potansiyeli var”
Göreve başladığı dönemden bu yana altı aylık süreçte, Aydın’ın müthiş bir potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Köşger, “ Göreve başlama sürem 6 ay oldu. 6 aylık bir değerlendirme ve birbirimizi tanıma sürecinden sonra Aydın’a geldiğimde bir takım söylediğim şeyler vardı. İlk başladığımda ‘Aydın’da un, şeker, yağ var. Helva da yapılmış durumda, belki miktarını arttıracağız biraz, tadını tuzunu ayarlayacağız’ diye bir şey söylemiştim. 6 aylık süre zarfında bu söylediğimin tam doğru olmadığını gözlemlemiş oldum. Aydın’ın müthiş bir potansiyeli var. Aydın’ı daha çok tanıma imkanı bulduğumda, karılmış olan helva bu potansiyele bakıldığında çok yetersiz. Dünyanın hiçbir yerinde tarih, coğrafya, iklimden oluşan üç unsur bu şekilde bir araya gelmemiştir. Aydın’da müthiş bir potansiyel var söylemimin temelinde o yatıyor. Aydın bir medeniyetler havzası, burada bir medeniyet kurulmuş. Ancak bunun farkında değiliz. Tarihte 23 antik kent var, şimdi 17 ilçemiz var. Bu 23 şehirde medeniyet kurulmuş, bu medeniyetler incelendiğinde, alt yapı ve üst yapısı dahil olmak üzere her şeyinin mevcut olduğu görülüyor” dedi.
“Aydın’ın 100 milyar dolar ihracat yapacak kapasitesi var”
Aydın’ın yerin iki bin metre altından, yerin iki bin metre üstüne kadar nimetlerle dolu bir coğrafya olduğuna işaret eden Köşger, “Toprak çok verimli ve bir çok ürünü bize sunuyor. Biz buna çok fazla katma değer katmadan, bizim ihtiyacımızdan fazlasını pazarlama imkanı buluyoruz. İklim olarak hiç zorlanmadan yazı, kışı geçirebileceğimiz bir iklim var. Aynı zamanda denize sahili var. İki tane turizm beldesine sahibiz. Doğa ve coğrafyanın sunduğu imkanlar kültür, doğa ve termal imkanlar değerlendirdiğimiz zaman Aydın’ın ufku açık. Mukayese ettiğimizde Hollanda’ya baktığımızda bizdeki imkanlar orada yokken, 500 milyar dolar ihracatı var, bizim ise 650 milyon dolar. Hollanda, Aydın’ın beş katı büyüklüğünde. Buna bakacak olduğumuzda Aydın’ın 100 Milyar dolar ihracat yapacak durumda olduğumuz anlaşılıyor. Potansiyel çok yüksek biz sadece bu potansiyeli işlemek için orkestra şefligini çok iyi yapmamız lazım. Bu anlamda sorumluluk sahibiyiz. Hep görev yaptığım yerlerden giderken duam şudur, Bulduğumuz dan daha iyi maddi koşulları sağlayacak şekilde ayrılmak isterim diye dua ederim. Bu potansiyeli harekete geçirecek hizmetler yapmamız lazım” diye konuştu.
“Aydın’a 5 yıldızlı Termal Otel yapacağız”
Jeotermal konusunda kamuoyunda bir takım yanlış anlamalar olduğunu, bu yanlış anlaşılmaları yapacak oldukları proje ile gidereceklerini belirterek, “Valiliğin elinde bulunan Yikob’un elinde olan, bulunan çiftlik jeotermal sahası var. Bu jeotermal sahanın, jeotermal enerjiyle ilgili Aydın’daki negatif söylemleri ortadan kaldıracak şekilde, Aydın’ın faydasına maksimum nasıl olacaksa burada uygulama yaparak, Aydınlıların hizmetine sunacağız. Böyle bir süreci başlattık. Aydın’ın müthiş potansiyeli olan jeotermali hiçbir canlıya zarar vermeden çalışır hale getirmek istiyoruz. Bunu kullanırken teknik hususlara riayet edilirse çevreye zarar vermediğini değerlendirdiğimiz bir şey. Bu yıl itibariyle diğer jeotermal santrallerinin de kullanımın Aydın’a çevreye zarar verip vermediğini araştırmak üzere çalışmalar başlatıyoruz. Biz bunu dünyadaki standartlar ne ise uygun bir şekilde enerji alanında kullanacağız. Aydın jeotermal sadece enerji de kullanıyor. Biz elektrik kent ısıtması seracılıkta, turizm sağlıkta kullanacak şekilde yola çıkıyoruz. Kent ısıtmasını, İncirliova ve Efeler de uygulamak istiyoruz. Bu jeotermal projesinden elde edeceğimiz gelir ile Ayter’ de 5 yıldızlı termal otel ve rekreasyon alanı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” dedi.
“Diğer Jeotermal üretimi yapan tesislere örnek olacağız”
Valilerin aynı ilde ortalama kalma süresinin 2,5-3 yıl olduğunu kataran Vali Köşger, “Başlangıçta termal otelin yapılacağı kadar gelirin alınmasını ve devamında bir akar şeklinde Aydın’ın hizmetine sunulacak gelire dönüştürülmesini sağlayacak bir dizayn oluşturmayı hedefliyoruz. Yani, bir atımlık barut değil bu iş. Bizden sonra gelen valilerde bu gelirle Aydın’a hizmet sağlamış olacaklar.Buradan amaçladığımız şu, diğer jeotermal elektrik üreten tesislere örnek olmaktır. Tüm Türkiye’ye örnek bir tesis olacak. İhaleyi alacak olan bu şartnameyi bilecek. Biz bu şartlarla burayı vereceğiz diyeceğiz” diye konuştu.
“Kültür Turizmi ile ilgili çalışmalar sürdürüyoruz”
Vali Köşger kültür turizmi ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Aydın’da yer alan 23 antik kenti küçük dokunuşlarla daha iyi hale getirilecek çalışmalar için, GEKA’dan kaynak ayırdık. Bu antik kentlerdeki eksiklikleri giderecek projeler hazırlıyoruz. Aydın’daki turizmi sadece 3-4 aylık plaj turizminden mahkum olmaktan kurtaracak projelerimiz var, onun için çalışıyoruz. Mevcut haldeki turizm kapasitesinin aynı zamanda termal turizme de hizmet verir hale getirilmesi için arkadaşlarla paylaşımda bulunduk. Tabi bu daha uzun soluklu bir iş” dedi.
“Aydın tarım alanında müthiş kapasiteye sahip”
Aydın’da tarıma yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Köşger, “Aydın’da tarımla ilgili olarak da bir şeyler yapılması gerekiyor. Buna yönelik çalışmalar yapılması lazım. Tarım alanlarında da müthiş bir kapasite var. Organik tarım anlamında büyük bir kapasite var. Ancak bunları pazarlayabileceğimiz bir alan, tanıtacağımız bir mecra yok. Buna yönelik çalışmalar yapılması lazım” dedi.
“Menderes’i görkemli bir şekilde tanıtacağız”
‘Aydın’ın Türk demokrasisine ve ülkeye en önemli katkılarından bir tanesi Adnan Menderes gibi bir isme sahip olmasıdır’ diyen Vali Köşger, “O’nun hem tanıtılması için çalışmalar gerekli olduğuna inanıyorum. Menderes’le ilgili eski Arkeoloji Müzesi içinde Menderes Müzesi kurulması ile ilgili ihaleyi yaptık. Ben bunun yeterli olacağını düşünmüyorum. Ben daha görkemli bir şekilde Menderes’in tanıtılması ve bu vesileyle Aydın’ın ve ürünlerinin tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda da çalışmalar devam ediyor. Muğla yolu üzerinde Çakırbeyli’ye yakın bir noktada O’ nun Macar Mimarlara yaptırdığı bir konağı var. Onun bir kopyasının yaptırılması ve orada Aydın’ın organik ürünlerinin satılabileceği bir alanın teşkil edilmesi ve buradan geçenlerin görebileceği bir binanın yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili bir proje hazırlatıyoruz. İnşallah bu bizlere nasip olur” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.