Vali Al, “Kültürel mirası değerlendiremiyoruz”

Vali Al, “Kültürel mirası değerlendiremiyoruz”

Vali Al, “Kültürel mirası değerlendiremiyoruz”

Gerçek Gazetesi
Aydın Valisi Kerem Al, daha az kültürel varlığa sahip Avrupa ülkelerinin bunu kazanç haline dönüştürmeyi başardığını belirterek, “Kültürel varlıklarımızı ortaya çıkarmalı ve halkımızın hizmetine sunmalıyız” dedi.
Aydın"da devam eden "Mimarlık Haftası" etkinlikleri kapsamında “Ülkemizde ve Kentimizde Koruma Bilincinin Gelişim Süreci” konulu panel düzenlendi. Nevzat Biçer Salonu"nda düzenlen panele Aydın Valisi Kerem Al, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Aydın Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Akgönül Yoğurtçu, ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, AYTO Genel Sekreteri Alaattin Arslan, AYTO yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Etin Sözen, Aydın"ın önemli kültürel varlıklara sahip olduğunu ve bu varlıkları gösteren bir harita olmadığını söyledi. Aydın Mimarlar Odası ve ADÜ işbirliğiyle Aydın"ın kültürel varlıklarını gösteren bir haritanın ortaya çıkarılmakta olduğunu belirten Sözen, “Aydın 31 Aralık 2012"ya kadar neyi, nerden, nasıl yapacağına dair bir yol haritası belirlediği zaman el birliği ile bu sorumluluğun altından kalkacağız. Bu kadar zenginlik bazen bizi korkutuyor. Ama 2012 yılının sonuna geldiğimizde hepimiz çok somut bir çalışmaya sahip olacağız” dedi.
Kentlerdeki tarihsel dokunun yaşatılmasında mimarların önemli bir görevi üstlendiğine işaret eden Başkan Özlem Çerçioğlu da, “Aydın"da bir "Sanat Sokağı" eksiğimiz vardı. Bu konuda Aydın Mimarlar Odası"nın da desteği ile bu konuda önemli bir mesafe aldık. Birlikte hazırladığımız bu projeyi GEKA"ya sunduk ve bu projemiz desteklenmeye uygun görüldü. Sanat Sokağı projemiz 1 ay içerisinde ihaleye çıkıyor. Mimarlar Odasıyla birlikte hazırladığımı bu proje sayesinde 24 saat sanatı Aydın"da yaşatacağız. Geçmişin emanetçileri olarak elimizdeki değerleri gelecek nesillere ulaştırmalıyız. Kültür varlıklarının korunmasında birçok kuruma sorumluluklar düşüyor. Tarihi ve kültürel dokunun korunması için Aydın Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği"nin kültürel varlıklara sahip çıkılması adına önemli çalışmaları yerine getirdiğine değinen Vali Al ise, şunları söyledi: “Türkiye olarak kültürel değerlerimize sahip çıkmada belki geç kaldık ama bugün sivil toplum tarafından oluşturulan bilinçlendirme dalga dalga yayılıyor. Avrupa"da birçok ülkeyi gezdim. Üstünde yaşadığımız topraklardan daha zengin kültürel varlıklara sahip başka bir ülke yoktur. Ama ortaya çıkarılması ve bulunduğu yerlerdeki insanlara katkı yapan birçok yer gördüm. Aydın"da 13 tane önemli tarihi yaşam alanının olduğu söyleniyor. Bence bu daha da fazladır. Kültürel varlıklarımızı ortaya çıkarmalı ve halkımızın hizmetine sunmalıyız. Biz Aydın Valiliği olarak kültürel varlıkların ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere taşınması için her türlü desteğe hazırız”
Panele konuşmacı olarak katılan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Mükerrem Kürüm “ Aydın Kent Ölçeğinde Korunabilirlik ve Sürdürülebilirlik”, ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Vakfı Koordinatörü Emin Başaranbilek “Korumada Havza Boyutu” ve Prof. Dr. Metin Sözen de “Ülkemizde ve Kentimizde Koruma Bilincinin Gelişim Sürecinde Neler, Nasıl Yapılmalı” konularında bilgiler aktardı.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.