Üreticiye uygulamalı eğitim
NAR ÜRETİCİSİNİN SORUNLARI NAZİLLİDE TARTIŞILDI
Gerçek Gazetesi
Nazilli İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen Nar Yetiştiriciliği konulu konferansta nar yetiştiricilerinin sorunları görüşülürken, toplantının ardından nar üreticilerine tarlada uygulamalı eğitim verildi.
Nazilli Belediyesi tiyatro salonunda düzenlenen toplantıya Nazilli İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler ve çok sayıda nar üreticisi katılırken toplantıya Antalya'dan Dr. Caner Onur, ADÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Başpınar ile Yard. Doç. Dr. Ayhan Yıldız konuşmacı olarak katıldılar.
Toplantıda konuşan ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, nar fidanı dikiminde çelik gövdesinin tamamı toprak içinde kalması gerektiğini ifade etti. Nar ağacının su ihtiyacının bir çok meyve ağacına göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Başpınar, ''Nar fidanları ve ağaçlarının sulama işlemleri az az ve sık sık yapılmalıdır. Nar ile ilgili olarak en iyi sulama tekniği damlama sulamasıdır. Nar yetiştiriciliğinde budama da çok önemlidir. Budama şekilleri nar üreticilerimiz tarafından çok az bilinmektedir. Bunun içinde nar budamalarında çok fazla hatalar yapılmaktadır. Nar ile ilgili budama şekilleri şu anda nar yetiştiriciliğinin en önemli bir sorunudur'' dedi.
İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler de, bölgede nar üreticilerinin faydalı olabilmek için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Son yıllarda Nazilli bölgesinde nar dikiminin oldukça arttığını anlatan Güler, ''Büyük firmalarımız tarafından üreticilerimizden alınan narlar yabancı ülkelere pazarlanmaktadır. Başta Avrupa ülkelerinde yaşayan insanların nara olan ilgileri çok fazladır. İşte üreticilerimiz bunu da çok iyi değerlendirmelidirler. Ve bahçelerinde narları usulüne uygun bir şekilde yetiştirmelidirler'' diye konuştu.
Toplantının ardından toplantıya katılan üreticiler ve dinleyiciler Dallıca Köyünde bulunan özel bir firmaya ait nar bahçesine giderek incelemelerde bulundular.
Nazilli"de deneme çalışmalarının sürdüğü Agriata depolarında açıklamalarda bulunan firma yetkilisi Emre Atalay, dünyada çok ileri uygulamaları görülen, Türkiye"de de 1970"li yıllarda denemeleri yapılmasına rağmen yayılma alanı bulamayan atmosfer kontrol sistemlerinin, ülke tarımı için artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.
Tesislerinin 2 yıl önce yüzde 50 devlet desteği ile yapıldığını ifade etti. İncir ve kestaneden sonra Nar"da da iddialı olduklarını ifade eden Atalay, 4 bin 400 adet hicaz narının bulunduğu arazilerin hemen yanına yaptıkları tesiste kısa sürede tam kapasite ile çalışmaya başlayacaklarını belirtti. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.