Üreticinin sevinci kursağında kaldı

Üreticinin sevinci kursağında kaldı

Üreticinin sevinci kursağında kaldı

Beyaz altın pamuk son 30 yılın en yüksek fiyatını gördü, son yıllarda üretirken zarar eder hale gelen üreticinin yüzü güldü. AKP Hükümeti, 2010 yılı ürününe mahsuben ödemeyi taahhüt ettiği 42 kuruşluk destekleme primini nisan ayı içerinde ödeyeceğini müjdeledi, pamuk üreticisinin sevinci ikiye katlandı. Ancak Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in 2011 yılında üretilecek sertifikalı pamuğa verilecek prim rakamını sabit tutması, üreticinin sevincini kursağında bıraktı.
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Son yıllarda üretirken zarar eder hale gelen pamuk üreticisi önceki yıl rekolte, geçen yılda fiyatların son 30 yılın en yüksek düzeyine çıkmasıyla çifte sevinç yaşamıştı. Pamuk fiyatları rekor düzeye ulaşırken, AKP Hükümeti'nin kiloda ön gördüğü 42 kuruşluk destekleme primini nisan ayı içerinde ödeyeceğini açıklaması pamukçunun sevincini ikiye katladı. Zira pamuk desteklemeleri her yıl haziran ayına sarkıyordu. Destekleme primlerinin bu yıl çiftçi tarlaya inmeden dağıtılacak olması, pamuğun başkenti Söke'de memnuniyet yaratırken, Tarım ve Köy İşleri Bakanı'nın 2011 yılı ürününe de 42 kuruş prim verileceğini açıklaması, üreticinin sevincini kursağında bıraktı. 2011 yılı ürünü kütlü pamuk destekleme primi geçen yıl olduğu gibi sertifikalı tohum kullananlara kilo başına 42 kuruş, sertifikasız tohum kullananlara 35 kuruş ödeme sağlayacak. Yağlık ayçiçeği primi de geçen yıl olduğu gibi kilo başına 23 kuruş uygulanacak. Dane mısır, arpa, yulaf ve çavdar destekleme primi de geçen yıl ile aynı kaldı. Buğday primi yine 5 kuruşta kaldı.
Destekleme primlerinin açıklanmasının ardından ilk değerlendirme, pamuğun başkenti Söke'den, Söke Ziraat Odası'nın yeni başkanı Kemal Kocabaş'tan geldi. Kocabaş, ”Bu yıl pamuk fiyatları yüksek rakamlarda seyretmesine rağmen, rekolte düşüktü. Biz pamuk üretiminin artırılmasından yanayız. Pamuğun fiyatı yükseldi, buna karşılıkta 2011 yılında ödenecek olan pamuğun destekleme fiyatı sabit kaldı. Ancak geçen yıl açıklanan 42 kuruşluk desteklemenin nisan ayında ödenecek olması, yerinde bir karar. Biz bu şartlar altında 42 kuruşta sabit kalan prim rakamını değerlendirmek yerine, biz devletin mazot ve gübre desteklemelerini yükseltilmesini istiyoruz. Devletin çiftçilere yönelik renkli mazot vaadi vardı. Çiftçiye ucuz mazot temin edilmeli. Ayrıca Pamuk primleri, üretici pamuğunu satıp faturasını aldığı anda primini de anında alması gerekir. Bu yönde çalışmaların yapılmasından yanayız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum