Üretici borç batağında!
Üretici borç batağında!
Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Yağmur yağdı Aydın genelinde rekolte yüzde 20 ile 30 arasında geriledi, yağmur yağdı kalite kaybı yaşandı, yağmur yağdı hasat gecikti. Hâl böyle olunca da hem üreticinin, hem de piyasaların beklentisi sekteye uğradı. Milletvekilleri ve çiftçi temsilcileri pamuk üreticisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesini isterlerken, henüz resmi gazetede yayımlanmamış olsada borçların ertelendiği yönünde bilgiler ulaştı.
Fakat bu defa da özel bankalardan kredi kullanan, ortak ve icar anlaşmasıyla pamuk üreten binlerce üreticinin feryadı yükselmeye başladı. Tarla kirası, mazot, gübre, ilaç ve toplama parası gibi pamuktaki temel masrafların alt alta toplanması, bununla birlikte de pamuk rekoltesinde yüzde 20 ile 30 dolayında kayıp yaşanması icarcı ve ortakçıyı kara kara düşündürüyor. Üreticiler, Bizim özel bankalara olan borcumuz ne olacak diyorlar.
SADECE SÖKE, KOÇALI VE GERMENCİK DEĞİL AYDIN GENELİNDE TÜM PAMUK ÜRETİCİSİ BORÇ ERTELENME KAPSAMINA ALINIYOR
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş henüz resmi gazetede yayımlanmamasına rağmen üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların bir yıl süreyle ertelendiğini açıklarken, özel bankalardan kredi kullanan, yine vadeli traktör ve tarım gereçleri alan üreticilerin İlçe Tarım Müdürlüklerinden ürünlerinin zarar gördüğünü belgeleyen rapor alarak kredi kullandığı bankaya götürmesi ve borcunun yapılandırılması konusunda başvuruda bulunmalarını istedi.
NEREDEN NEREYE!!!
Son yıllarda pamuk fiyatlarının değerinin çok altında seyretmesi ve bir de 2007 yılında yaşanan kuraklığın eklenmesiyle, yüzlerce üretici, Üretmemek üretmekten kârlıdır diyerek tarlalarını boş bırakmış,1 dekar arazinin fiyatı 1 ila 2 bin lira arasında gerilemişti.
Fakat 2008 yılında başlayan canlanma 2009 ve 2010 yıllarında tavan yapınca, bırakın boş bırakılan tarlaları, deyim yerindeyse saksıda dahi pamuk üretilmişti. Bununla birlikte de tüm ülke genelinde ve Aydın"da pamuk üretimi yüzde 30 dolayında artmıştı. Fakat çiftçinin korktuğu başına geldi ve yağmur zamansız yakaladı. Üreticilerde şimdiden gelecek yılın kaygısına düştü.
PRİMİN 50 KURUŞA ÇIKARILMASI ZARURİDİR!
Pamuk üreticileri ve üretici temsilcileri üretim sezonunda yaşanan olumsuzlukların göz önünde bulundurularak primin özel bir kanunla 50 kuruşa çıkarılmasının şart olduğuna özellikle vurgu yapıyorlar, gelecek yıllarda üretimin sürekliliğinin devamı anlamında da bunun şart ve kaçınılmaz olacağına dikkat çekiyorlar.
BAYDAR VE TEZCAN PAMUKÇUNUN SIKINTISINA DUYARSIZ KALMADILAR
Ekim ayının ilk haftasında düşen yağmurlar özellikle Söke, Koçarlı ve Germencik Ovaları"nda pamuk üreticisini mağdur ederken, CHP Aydın Milletvekilleri Prof.Dr. Metin Lütfü Baydar ve Av. Bülent Tezcan önce Ziraat Odası"nı ziyaret etmişler, ardından da Söke Ovası"na çıkarma yapmışlar ve mağduriyeti yerinde gördükten sonra konuyu hem CHP grup toplantısına, hem de TBMM"ne taşımışlardı. Borçların ertelenmesi noktasında Milletvekillerinin girişimi takdir toplarken, Baydar"ın, Primin 50 kuruşa çıkarılması üreticinin yarasına merhem olacaktır. Zira verim düşüklüğünü bizzat yerinde gördük. Pamuk üreticisi mağdur edilmemelidir açıklaması yapmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.