Ülkemizdeki Kültür Etkinlikleri ve Kütüphane Haftası
20/03/2008 Perşembe günü Aydın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kütüphane Haftası kutlama programını davetiyesini alınca hayatımın çok mutlu günlerinin geçtiği 1947 -1950 yıllarını hatırladım.
İstanbul Hukuk Fakültesinde okurken her sabah sekizden evvel Beyazıt Kütüphanesine gider, izdiham olduğu için evvela yerimizi belirler ve kendi kitaplarımızın haricinde derslerimizle alakalı kitapları kütüphaneden alırdık.
Talebelerde ve toplumda bugünkü yılların aksine çok büyük bir okuma aşkı vardı. Kapalı çarşı önündeki Sahaflar Çarşısında satılan eski eserlerin meraklısı çok fazla idi.
Beyazıt Meydanı etrafında bulunan salonlarda, tanınmış şair ve yazarların tertip ettikleri etkinlikler yalnız talebelerin değil, bütün halkın iştiyakla beklediği birer kültür günleri idi.
İçinde yaşadığımız 21. asırda Sökemizde ve Aydınımızda çeşitli kültür etkinlikleri çok azaldı. Halbuki 1959-1960 arası Kültür ve Sanat etkinlikleri çok daha iyiydi. Belediye ve Şehir Kulübü Başkanı olarak gerek kulüpte, gerekse Askeri Garnizon Salonunda her ay balolar tertip eder ve bazı aylarda da tiyatrolar getirirdik. Ayrıca Türkiye'nin tanınmış okuyucularından Mualla Mukadder ATAKAN , Safıye AYLA, Hamiyet YÜCESES, Müzeyyen SENAR ve Münir Nuretttin SELÇUK gibi Türkiye çapındaki okuyucuları Sökemize getirir ve halkımıza musiki ziyafeti verirdik.
Kenterler Gurubu on yıl içinde yedi defa sahne almışlardı. Bir seferinde de can dostum Avukat Zeki ÖZTURANLInın Batak Göl eserini oynamışlardı.
Şu anda içinde yaşadığımız bu yıllarda yazdıklarımın haricinde Sökemizde birçok kültür ve sanat etkinliği yapılıyor.
Yerel gazetelerindeki köşe yazarlarımız halkımızı bilgilendiriyor ve fikren faydalı oluyor. Resim ve Fotoğraf Sergileri açılıyor ve Doktor Öztekin YÜCE'nin yetiştirdiği Türk Sanat Müziği Konserleri veriliyor, ayrıca okulların yaptığı yarışmalar ve paneller, okul kadın kollarının sık sık gerçekleştirdikleri yemekli ve tatlı kermesleri, belediyelerin tertip ettiği festivaller hepsi de halk kültürünün bir parçasıdır.
Sökemizin kültür ve sanat dalında temayüz etmiş bir çok yazarımız var. Sayın Yaşar ÇAĞYBAYIR ve Abdülkadir GÜLER, KÜLTÜR ÇINARI ünvanını almış kültür elçilerimizle iftihar edebiliriz .
Sayın Yaşar ÇAĞBAYIR bir pikap dolusu dokümanla yıllarca çalışıp hazırladığı beş ciltlik Ötüken Lügatı dünyada ilk çıkan, çok kıymetli bir eser olduğu kanaatindeyim.
KÜLTÜR ELÇİSİ ABDÜLKADİR GÜLER
Abdülkadir Güler, Milli Eğitim emeklisi kıymetli bir arkadaşımızdır. Sökemizin kültür elçisi olarak hizmetleri saymakla bitmez. Yerel ve ulusal basınımızda yayınlanan beşyüze yakın makaleleri ve yirmiye yakın kendi eseri olan kitaplarını Anadolunun değişik bölgelerine gönderen ve Türkiyemizin değişik il ve ilçelerinde tertip edilen kültür etkinliklerine davet edilen bu değerli yazarımız, Sökemizi layıki ile temsil etmektedir. Bu şair ve yazarımız Türkiye'nin her bölgesinden aldığı ödüllerin sayısını belki kendisi de bilmez.
1996 yılında Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğünün Kültür Hizmeti ödülünü almıştır, on beş yıl evvel kendisinin Sökemizdeki kültür hizmetleri nedeni ile Ticaret Borsası Başkanı olarak bir ödül de ben vermiştim. Bu değerli arkadaşımızın en son kültür hizmeti de Yenikent Nebahat Alpan İlk öğretim Okuluna bütün kitaplarını armağan etmesidir.
İşte böylesine kıymetli bir arkadaşımıza Anadolu Öğretmen Lisesinin tertip ettiği Kültür ve Sanat Gecesinde Sökenin İKİNCİ KÜLTÜR ÇINARI ödülü veriliyor.
Böyle bir etkinliğin kültürümüze olan katkısı nedeniyle okul öğretmenlerini ve değerli müdürünü candan kutluyorum.
Ne yazık ki bu Kültür Çınarı Ödülü nedeniyle, bir köşe yazarımızın bu kültür etkinliğine ve ödüle layık olan sayın Abdülkadir Gülere çok acı tenkitlerde bulunduğunu gazeteyi okuyan bir arkadaşımızdan duydum ve çok üzüldüm.
Türk toplumunun kültür seviyesini yükseltmek istiyorsak bu gibi hizmetlerde bulunan faydalı kişileri tenkit değil, teşvik etmemiz gerekir.
BELEDİYEMİZİN KÜLTÜR HİZMETLERİ
Belediyemizin sanat ve kültür aşığı kadroları ile kültür etkinliklerine büyük değer veren Belediye Başkanımızın göreve başladığı günden bu güne kadar yaptığı kültür etkinlikleri takdirlerin üstünde bir başarı olduğunu kabul ediyorum.
1- Her yıl yapılan sanayi fuar etkinlikleri
2- Milli mücadele yıllarında vatan için canlarını veren kahramanların hayatını ve teşkilatlarını anlatan paneller düzenlemesi
3- Aydın il ve ilçeleri Kültür ve Eğitim Derneğinin Belediyenin desteği ile bastırdığı
a- Milli Mücadelede Söke Cephesi ve Önderleri
b- Nazilli cephesi ve önderleri
c- Germencik Cephesi ve Önderleri kitaplarını halkın bilgisine sunması
4- Kitap yazan şair ve yazarlara belediyece destek olması
5- Belediyenin desteğiyle tiyatro ekibi kurulması
6- Kültür hizmetleri için Efes Sinemasının kiralanması
7- Türkiyede beşi altıyı geçmeyen Hayal Kahramanları Parkını yapması başlı başına bir kültür hizmetidir.
Belediyenin çok ağır ve rutin işleri yanında kültür hizmetlerini de başarıyla yürütmesi takdir edilecek hizmetlerdir. Belediye Başkanımızı ve çalışkan ekibini kutluyor ve başarılarını devamını diliyorum.
Dünyada bir eşi bulunmayan bu vatan üzerinde birbirimizi sever ve çalışan kişileri akdir edersek ATATÜRK'ün hayalindeki ileri devletler seviyesine ulaşmış oluruz.
Hoşgörü, sevgi ve saygı bizlerden, çalışmak ve milletimizi aydınlatmak kültürlü nsanların görevi olduğu inancıyla herkese başarılar diliyorum.