TZOB Başkanı Bayraktar yağmur duasına çıktı
BAYRAKTAR: ''İNŞALLAH ARZU ETTİĞİMİZ YAĞIŞLARI ALIRIZ Kİ TÜRKİYE BİR KURAKLIK TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA KALMASIN''
Gerçek Gazetesi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı fiemsi Bayraktar, Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde, üreticilerle birlikte yağmur duasına çıktı.
Bozdoğan Ziraat Odası tarafından Aydın ve çevresinde yaşanan kuraklığa çare olması için Bozdoğan minibüs garajında düzenlenen yağmur duasına, TZOB Başkanı fiemsi Bayraktar, TZOB Başkan Yardımcısı Nuri Sorman, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, ilçe ziraat odaları başkanları ve üreticiler katıldı.
Bozdoğan Müftüsü Bülent Yıldız'ın konuşmasının ardından, yağmur duası edilirken, duaya katılanlara keşkek ve pilav ikram edildi. TZOB Başkanı Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, yağmur duasına ihtiyaç duyar hale geldiklerini belirterek, Nisan ayındaki yağışların geçmiş yıllardaki ortalamanın altına düşmesi durumunda rekoltenin olumsuz etkileneceğini söyledi.
Nisan ayının yağışlı geçmesinin üreticiler için çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, ''Hatta mayıs ayında da bir miktar yağış almamız hububat üretimi için çok önemli. Biz bugün bunu dualarımızı ettik. ‹nşallah arzu ettiğimiz yağışları alırız ki Türkiye bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalmasın'' diye konuştu.
-MISIRDAK‹ DESTEKLEME PR‹M‹-
Mısırdaki destekleme priminin 6,7 YKr'den, 0,2 YKr'ye düşürülmesinin üreticilerde büyük bir rahatsızlık yarattığını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
''Geçen yıl 1 milyon 106 bin ton civarında mısır, 2 milyon 100 bin ton buğday ithal ettik. Bizim kendimize yetmemiz noktasında üretimin desteklenmesi lazım. Ama mısır primlerini aşağıya düşürdüğünüzde bu insanlar ekimden vazgeçecekler. O zaman mısır ithal etmeye devam edeceğiz. fiunda yanılmamak lazım. Artan fiyatların üreticiye çok yansımadığını görüyoruz. Çünkü üretici hasat döneminde mısırdı, buğdaydı yani hububatını sattı. Bugünlerde hububat tüccarın ve sanayicinin elinde. Fiyatlar bu nedenle yükseliyor. Bu yükselişler, spekülatif yükselişler. Yani üreticinin malını bekletmesi ile alakası yok. Çünkü üreticinin elinde çok mal kalmadı. Bazı büyük üreticilerimizin elinde bir miktar mal var. O da piyasada fiyatın yükselmesini sağlayacak rakamlara ulaşmıyor. Dolayısıyla üreticilerimizin çok para kazandığını iddia etmek mümkün değil.''
Bayraktar, TZOB olarak her ay, üretici, pazar ve market fiyatlarını açıklayarak, üreticiden bir liraya çıkan malın, marketlerde tüketiciye 3-4 liraya ulaştığını, yani aracıların ne kadar para kazandığını ortaya koyduklarını belirterek, ''Örgütlenmeyi güçlendirerek, bu aracıları devre dışı bırakmak suretiyle, üreticinin ürettiği malı tüketiciye, zincir olmadan çok yüksek fiyatla ulaştırmasını sağlamamız lazım. Bizim önceliğimiz bu'' diye konuştu. (A.A.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.