Tütüncüye destek
Tütüncüye destek
Gerçek Gazetesi
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, CHP grubu tarafından Tütün sektöründeki sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için TBMM"ye verilen öneriye destek verdi.
Öneri üzerine TBMM genel kurulunda söz alan Ali Uzunırmak, dünyadaki gelişmelerin geçmişte yapılan özelleştirmeleri gerekli kıldığını savundu. O dönemdeki imkan ve kabiliyetlerin mevcut dönemdeki konjonktür, imkan ve kabiliyetler aynı olmadığını iddia eden Uzunırmak, Öyleyse geçmişe dönük imkan ve kabiliyetlerin eşit olmadığı şartlarda uygulayıcıları suçlamak mantıki değildir. İki, muhalefetin karşı çıktığı konuları sağlıklı değerlendirmeyi sayın milletvekillerinden ben rica ediyorum. Özelleştirme politikalarının doğru yapıldığı anda ben inanıyorum ki bu ülkenin kuruşuna kadar halel getirmek istemeyen bütün milletvekilleri bu politikaların desteğinde olacaktır. Değerli arkadaşlar, sadece işçilerin problemi olarak meseleyi görmemek lazım. Tarım Bakanlığının, Tütün Eksperleri Derneğinin düzenlediği basın toplantısı var. Tarım Bakanlığının tarımsal destekleme modelinde Türkiye"de 30 havza öngörülüyor. Bu 30 havzadan 23"ünde tütün üretiliyor ve bu 23"ündeki tütün üretimi 145 bin hektar alanda 180 bin aile ekici olarak geçiniyor ama işte bu Tarım Bakanlığının destekleme modelinde tütün bir ürün olarak hiçbir yerinde, programın hiçbir yerinde deklare edilmiyor. Tütün tarımsal üretim ürünü olmaktan, Tarım Bakanlığından çıkartılmış. Tütün hiçbir yerinde deklare edilmiyor dedi.
Küreselleşme sürecinde bölgesel imkan ve kabiliyetlerin, potansiyelin ve fırsatların inisiyatif kullanılacak şekilde değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Uzunırmak, Yaprak Tütün İşletmeleri, siyasi iktidar iradesiyle kapatılmaktadır. İşte Yaprak Tütün İşletmelerinde 12 bine yakın işçinin çalıştığı iller Adana, Adıyaman, Ankara, Amasya, Aydın, Batman, Bursa, Bitlis, Denizli, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Siirt, Samsun, Tokat ve Trabzon"dur. 21 il ve 40"ı aşkın ilçedeki işletme iktidar tarafından kapatılmaktadır. Bu insanlar, elbette ki bu ülkede yatarak para kazanmak, öyle Sayın Başbakanın dediği gibi "Devlet deniz, yemeyen domuz" falan benzetmelerine asla ve asla muhatap olmamalıdırlar. Bu işçiler mevzuatın mevcut özlük haklarıyla ilgili başka kamu kurumlarına üç öneri sunmuşlardır. Başka kamu kuruluşlarına geçmek istemektedirler, eğer olmuyorsa kamuda sözleşmeli personel olmak istemektedirler, eğer olmuyorsa 4/C"nin statüsünün iyileştirilmesini istemektedirler. Bu, sendikanın basın toplantısındaki hükümetten olan talepleridir. Halen 4/C statüsünde 12 bin Tekel işçisinin yanında, toplamı 26 bini bulan bu ülke insanı vardır, bu ülke evladı vardır. Tekel işçisi alın teriyle çalışarak para kazanmak istemektedir diye konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.