TÜRSAB Başkanı Ulusoy’dan Açıklama

TÜRSAB Başkanı Ulusoy’dan Açıklama

TÜRSAB Başkanı Ulusoy’dan Açıklama


Gerçek Gazetesi
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarındaki artışın seyahat acentelerini zor durumda bıraktığını söyledi.
TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu tarafından düzenlenen değerlendirme toplantısı, Kuşadası Sea Light Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ile Kuşadası, Didim, Aydın ve Denizli'den seyahat acentesi sahip ve yöneticileri katıldı. Bülent İlbahar'ın açılış konuşmasının ardından söz alan TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, KDV oranlarındaki artışın seyahat acentelerini zor durumda bıraktığını söyledi. Ulusoy, sezon başında konulan turist hedefinin tutacağını, ancak gelirde 2-3 milyar dolar düşüş beklendiğini belirterek, bir süre önce yapılan KDV oran artışının geri alınması için çalışmaların teknik düzeyde sürdüğünü söyledi.
2009 yılında 25 milyon turist, 20 milyar dolar döviz girdisi hedefinin ne oranda gerçekleşeceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Ulusoy, turist sayısında olmasa bile döviz girdisinde hedefin gerisinde kalınacağı yanıtını verdi. Ulusoy, "Şu andaki tabloda 25 milyon turisti yakalayacağız. Ancak dövizimizde 2-3 milyar dolar düşüş olacaktır" dedi. KDV artışı konusunda ise Ulusoy, "KDV'nin geri alınması için 5 Ağustos'a kadar teknik düzeyde çalışma yapılacak. 5 Ağustos'ta üst düzey bürokratlarla yapacağımız toplantıda nihai kararı vereceğiz. Biz derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Rekabet ettiğimiz ülkelerdeki KDV yüzde 8. Fransa 9'u 5'e düşürmüş, biz yukarı çıkarmaya çalışıyoruz. Bunu yurtdışına anlatmakta güçlük çekiyoruz. Liman, havaalanı ve KDV oranları artmasın. Bize dokunmasınlar. Bize zam yapmak istiyorlarsa yüzde 300 yapsınlar. Ama bir sene öncesinden yapsınlar" diye konuştu.
Ulusoy, acentelerin zor durumda olduğunu söyleyerek, "Uzun süre acenteler kanununun değiştirilmesi için çalışmalar yaptık. Ancak bugün bile yaptığımız değişiklik gelişmelerin gerisinde kaldı. Çünkü acımasız bir teknoloji var. Büyüyen bir pazar var. Değişen şartlara kanunlar yeterli değil. Kuşadası'nda son 2 yılda açılan acente sayısı 1 veya 2, buna karşın kapatılan acente sayısı 50'den fazla. Türkiye'de kapanan acente sayısı bini aştı. Buna rağmen mücadele veriyoruz. Biz ülkeyi tanıtıyoruz, turist getirmeye çalışıyoruz. Bir yandan da engellerle uğraşıyoruz. Sektörün bir an önce önü açılmalı" ifadelerini kullandı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.