Türkiye’de kırmızı palmiye böceği tehlikesi

Türkiye’de kırmızı palmiye böceği tehlikesi

Türkiye’de kırmızı palmiye böceği tehlikesi

Gerçek Gazetesi
Kuşadası'nda, Palmiye Kırmızı Böceği Bilgilendirme Semineri yapıldı. 2005 yılında Mısır'dan ithal edilen hastalıklı palmiyelerle Türkiye'ye giriş yapan kırmızı böcek yüzünden bugüne kadar 780 palmiye sökülerek imha edildiği belirtildi.
Kuşadası Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen seminere, Aydın İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fatih Küçüktabak, Kuşadası İlçe Tarım Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Hasan Tanrıverdi ve Adana Zirai Mücadele Enstitüsü Uzmanı Hasan Deda Büyüköztürk konuşmacı olarak katıldı. Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Doyuran ile Kuşadası ve Güzelçamlı belediyelerinden yetkililer, otel ve restoran işletmecileri semineri takip etti. Seminerin açılışında konuşan Kuşadası İlçe Tarım
Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Hasan Tanrıverdi, kırmızı palmiye böceği hakkında verdiği bilgilerin ardından Kuşadası'nda bugüne kadar yapılan mücadeleleri ve bundan sonra yapılması gerekenleri anlattı. Kırmızı palmiye böceğinin 2005 yılında Mısır'dan ithal edilen palmiyelerden Türkiye'ye ve Kuşadası'na giriş yaptığını anlatan Tanrıverdi, ilk böceği Kuşadası'nda 2008 yılında tespit ettiklerini, tuzaklama ve ilaçlama çalışmalarının devam ettiğini ve bugüne kadar 780 adet palmiyenin ise
sökülerek imha edildiğini söyledi.
Aydın İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fatih Küçüktabak da, söz konusu böcek ile mücadelede koordinasyonun ve birlikte mücadelenin önemine değinerek yerel yönetimlere bu konuda büyük iş düştüğünü söyledi. Küçüktabak, site yöneticilerinin de daha fazla duyarlı olması ve mücadeleye katılmaları gerektiğini anlattı.
Adana Zirai Mücadele Enstitüsü Uzmanı Hasan Deda Büyüköztürk ise 1 ağacın imhasına harcanan para ile 100 ağacın korunabildiğini ifade etti. Bu konuda Adana'da başarılı çalışmalar yaptıklarını belirten Büyüköztürk, önemli olan ilacın içindeki etkin madde olduğunu ve yılda üç defa ilaçlama yapılması gerektiğini anlattı. Büyüköztürk, söz konusu böceğin 14 derecenin altında etkin olmadığını, hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde etkin olduğunu belirtti.
Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Daylan da, Kuşadası Ticaret Odası olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ve gerekli yazışmaları yapacaklarını belirtti. Toplantı, konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile site ve otel yöneticilerinin koordineli olarak birlikte çalışmaları ve Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadelede ortak hareket etmeleri gerektiği vurgulanarak sona erdi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.