Türkiye, pamuğu en fazla
Türkiye, pamuğu en fazla kirleten 4 ülke arasında yer aldı
█ Gerçek Gazetesi
Dünyanın büyük pamuk üreticilerinden birisi olan Türkiye, pamuğu en fazla kirleten dört ülke arasında yer aldı. Toplama işleminde elyafa karışan 1 santimetre atığın 6-15 bin dolar zarara tol açtığı belirtildi.
Pamukta hasar sezonu devam ederken; toplama sırasında yeterince özen gösterilmemesi sonucu oluşan kirliliğin ekonomik olarak yol açtığı zarar yapılan araştırmalarla gözler önüne serildi.
Kütlü pamukların toplanması, taşınması, çırçırlanması, muhafazası ve depolanması esnasında pamuk bitkisine ait yaprak, yaprak sapı, kabuk parçaları, çiçek ve sap kırıntıları gibi bitkiye ait kırıntılar ile tozlar haricinde kalan başka maddelerin elyafa bulaşarak kirliliğe yol açıyor. Pamukta kirliliğe yol açan unsurlar organik maddeler, imalat ürünleri, inorganik maddeler ile yağ ve kimyasal maddeler olarak gruplara ayrılıyor. Pamuk bitkisine ilişkin unsurlar, yabancı ot artıkları, kıl, kuş tüyü, deri sepet parçaları, hastalık etmenleri, kağıt ve yapışkanlık organik maddeleri; sentetikler, jüt, kanaviçe artıkları, pamuklu dokuma ve iplik artıkları imalat ürünlerini; toprak, kum ve metaller inorganik maddeleri ve de yağlar, boya, mürekkep ve kimyasallarda yağ ve kimyasal maddeleri oluşturuyor.
1 SANTİM 6-15 BİN DOLAR ZARAR ETTİRİYOR
Uluslararası Tekstil Makineleri Üreticileri Federasyo"nun 24 ülkedeki 243 iplik fabrikası üzerinde yapmış olduğu incelemeye göre Türkiye; Hindistan, Pakistan ve Tacikistan ile birlikte pamuğu en kirli ülkeler arasında bulunuyor. Toplama sırasında elyafa karışan 1santimetrelik polyester atık; 290 kilogram pamuk ipliği ve bin 500 adet tişört üretimini olumsuz etkileyerek 6 bin ila 15 bin dolar arası zarara neden oluyor.
Pamuk üreticilerinden kirlenmenin yol açtığı ekonomik zararı unutmamalarını isteyen Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, kirliliğin önlenmesi için üretici bazında alınacak önlemlere değinerek, Kütlüleri nemli iken toplamayınız. Unutmayın ki kütlünün en iyi kurutulacağı alan bitki üzerindeki kozasıdır. Sabah erken saatte, akşam geç saatte hasattan kaçınınız. Yağıştan sonra mümkün olduğunca kütlünün kurumasını bekleyiniz. Aşırı sulama ve gübrelemeden kaçınınız. Son suyu zamanında kesiniz. Unutmayın ki gereksiz son su bitkilerin vejetatif kalmasına veya ikinci büyümeye sebep olabilir. Kütlüleri çeşit bazında karıştırmayınız. Hasat yardımcı uygulamasını zamanında ve uygun dozda yapınız. Aşırı doz uygulamasından kaçınınız. Hasat öncesi tarla kontrolü yapınız. tarlada bitkiler arasında polypropilen materyal veya benzeri kontamintları uzaklaştırınız. Tarlanın temiz olmasına özen gösteriniz. Hasat sonrası kütlülerin nakliyesinde kullanılan malzemenin yüzde 100 pamuklu malzemeden ve yeni olmasına özen gösteriniz. 25254 sayılı "Kütlü pamukların kirlenmesinin önlenmesi için alınacak tedbirlere ilişkin bakanlar kurulu kararı" çerçevesinde tedbirler alınız. Hasat sonrası kütlü naklinde konteynırlarla dökme usulünü tercih ediniz dedi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.