Toyran, “Bölgesel avantajlarımızı iyi değerlendirmeliyiz”

Toyran, “Bölgesel avantajlarımızı iyi değerlendirmeliyiz”

Aydın Borsa ve Ticaret Odaları ve Sanayi Odası Güç Birliği Toplantısı Didim’de yapıldı

Toyran, “Bölgesel avantajlarımızı

iyi değerlendirmeliyiz”

Gerçek Gazetesi
Aydın Borsa ve Ticaret Odaları ve Sanayi Odası Güç Birliği Toplantısının 4."sü Didim Ticaret Odasının ev sahipliğinde gerekleştirildi. Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde bir araya gelen Aydın Borsa ve Ticaret Odaları ve Sanayi Odası Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri Aydın"ının sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerini ele aldı.
Toplantının açılışında konuşan ev sahibi Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Döver Aydın Borsa ve Ticaret Odaları ve Sanayi Odası Güç Birliği Toplantısına ev sahipliğin yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Sayısı onbinleri bulan oda, borsa ve sanayicisi ile çok büyük bir ailenin üyeleri olduklarını belirten Döver “Bizler Aydın"ın temel taşlarıyız, 9 odanın katılımıyla sağlanan bu platform, Aydın"ın geleceğinin konuşulacağı, vizyon ve misyonunun saptanacağı yerdir. Güç birliği toplantısı Aydın ekonomisinin meclisidir. Burası Aydın"dır. Bu nedenlerle, tüm siyasileri, sivil toplum örgütlerini, kamu kurum ve kuruluşlarını, bu camianın sesine kulak vermeye, dinlemeye, davet ediyorum. Bunları söylerken, kimseden ayrıcalık ya da imtiyaz istemiyoruz. Bizler herkesin işinin, aşının olduğu, üreten, gülen yüzler istiyoruz. Kuralların işletilmesini, her kurumun koyduğu kurallara kendisinin uymasını, adamı olanın değil haklı olanın güçlü olmasını istiyoruz. Sonu bir yere varmayan tartışmalar değil, uzlaşma ve fedakârlıkla Aydınımızı seven, Aydınımız için bir tek taş koyan, koyabilen insanlar istiyoruz. Kısacası biz dünyada örnek alınacak bir şehir istiyoruz” dedi.
Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde yapılan Güç birliği toplantısına Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Döver, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Ümit Soneren, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran, Söke Ticaret Odası Meclis Başkanı Behlül Er, Nazili Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gültekin Kılıç, Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Enes Öğünçlü, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Oğuz Kabaçam, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt, Nazili Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer ve 9 odanın Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin katıldığı toplantıda tüm oda ve borsa başkanlarının imzaladığı sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.
Toplantının Sonuç bildirgesinde Aydın ve ilçelerinin ekonomik, sosyal, eğitim, tarım-hayvanclık, turizm, enerji ve yatırım konularında yapılması gerekenler aciliyeti gereken durumların altı çizildi.
Toplantıda konuşan Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran, “Bölgesel kalkınmaya ağırlık vermeliyiz. Bölgemizin avantajlı olduğu alanlar göz önünde bulundurularak bu konularda güç birliği yaratılmalı, alınacak ama devlet desteği ile ama teşvikler ile bu projelerin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. Bölgemiz, birçok yerin yarısına bile sahip olmadığı birçok avantajı bünyesinde barındırmaktadır. Şöyle bir baktığımızda, bölgemizin turizm, tarım, hayvancılık, balıkçılık, sanayi, yeraltı kaynakları, tarihi ve kültürel dokusuyla son derece avantajlı bir konumda olduğunu görüyoruz. Bu sektörlerde yapılacak yatırımlar mutlaka bölgeye ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Fakat, özellikle jeotermal rüzgar ve güneş enerjisi yani yenilenebilir enerji yönünden bölgemizin bu şansını iyi değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum.
Çine Barajı"nın devreye girmesinden sonra, ovamızın elektrik altyapısının tamamlanması ile özellikle ürün yelpazesinin önü açılacak, hayvancılık ve seracılığın gelişmesi ve bölgemizin bu konularda cazibe merkezi olması sağlayacaktır. Seracılık konusunda bir ekol olarak gösterilen ve Söke Ovası"nın üçte biri kadar büyüklükte olmasına rağmen bizden 4 kat daha fazla gelir elde eden, Kumluca Ovası"nı örnek verecek olursak bölgemizin önemi daha da çok artacaktır. Aynı örneği Ödemiş"in Bademli beldesi için de verebiliriz. Bademli şu anda Türkiye"nin fidan ihtiyacının %60"ını tek başına karşılamaktadır. Biz bunu neden yapamayalım. Bölgemiz fidan üreticiliği ve kesme çiçek üretiminde de söz sahibi olabilecek konumdadır. Bu potansiyelimizin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Bölgemiz denize kıyısı olan illerden biri olmakla beraber bunun yanında Türkiye"nin önde gelen dalyanlarından biri olan Karina Dalyanı"nı da bünyesinde barındırmaktadır. Balıkçılığa müsait kıyı şeridi, Karina Dalyanı, Akköy Dalyanı, Bafa Gölü, Menderes Nehri ve diğer sulak alanları ile bu alanda da çok şanslıdır. Sadece Karina Dalyan"ında yapılacak olan iyileştirme ve sağlanacak ürün çeşitliliği ile Söke Ovası"nın getirisinin 4 katı kadar bir ekonomik getirisinin olabileceği ifade edilmektedir. İlimizde kuruluşu tamamlanmış 7 tane Organize Sanayi Bölgesi mevcuttur. Söke Organize Sanayi Bölgesi de bunlardan bir tanesidir. Tarıma dayalı sanayi bölgesi olarak planlanan Söke Organize Sanayi Bölgesi ileride yatırımcısına büyük avantaj sağlayacaktır. Seracılık ve hayvancılığın gelişimi ile birlikte Söke Organize Sanayi Bölgesine olan ilgi hızla artacaktır. Özellikle süt ve süt ürünleri imalatı, paketleme tesisleri, soğuk havalar, lojistik, ambalaj malzemeleri, konserve sanayi ve benzeri konularda yatırım yapacak olan firmaları Söke"ye bekliyoruz.
Didim ve Kuşadası gibi turizm beldelerimizde kalifiye eleman açığı hızla giderilmeli hem işletme hem de personelde kalite artırılarak hizmet standardında müşteri memnuniyeti üst seviyelere çıkarılmalıdır. Bunun yanında sağlık turizmi de dahil olmak üzere alternatif turizm seçenekleri geliştirilmelidir.
Bölgemiz Priene, Milet, Apollon Tapınağı, Afrodisias, Magnesia, Nysa, Tralles gibi antik kentleriyle büyük bir kültür hazinesine sahiptir. Bundan maksimum getiriyi nasıl sağlayabilir, bu yerlerin tanıtımı nasıl en iyi şekilde yapabiliriz ki bölgemizin bu tarihi ve kültür zenginliğini tüm Türkiye ve dünyaya tanıtabilelim.
1992 yılında kurulan üniversitemizin hedefleri de bölgemiz için büyük önem arz etmektedir. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi ADÜ"nün etkinliğinin arttırılabilmesi ve Türkiye"nin bu bağlamda önde gelen üniversitelerinden biri olabilmesi için bizlere de görevler düşmektedir. Söke olarak son 8 yılda biri Meslek Yüksek Okulu binası olarak, biri de yeni hizmete girecek olan fakülte binası olmak üzere yaklaşık 10.000 m2"lik iki binayı ADÜ"ye tahsis ettik. ADÜ"yü ARGE faaliyetlerinde ve bölgenin tanıtımı ve kalkınması ile ilgili projelerde daha çok görmeyi arzu ediyoruz. Yeni Rektörümüzle birlikte ADÜ"nün de çıtayı yükselteceğini tahmin ediyoruz.
Bölgesel kalkınmada GEKA"ya da büyük sorumluluk düşmektedir. Bölgenin kalkınması için önem arz eden geri dönüşü çabuk olacak ayağı yere basan ve istihdam yaratacak projeler öncelik sırası almalıdır.
Kısaca şöyle özetleyebiliriz; bölgemiz şu anda gerek ürettiği gerekse yarattığının çok üzerinde bir ekonomik zenginliğe sahiptir. Bunu değerlendirmekte bizlere düşmektedir” dedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.