TEMA VAKFI 30 YAŞINDA
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir yazılı bir basın açıklaması yaptı. Özdemir TEMA Vakfı'nın kuruluşunun 30. yılını kutladı
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir'in yazılı açıklaması şöyle:
Çevre kavramı dünya literatürüne 1972 yılında yapılan Stockholm Konferansı ile girdi. Çevre ve sürdürülebilirlik kavramlarının hayatımıza girişi ise 1992 yılında Rio de Jenario’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı ile gerçekleşti. 1992 yılında Türkiye’nin iki saygın iş adamı, Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit, uluslararası arenada henüz çok yeni olan bu kavramları Türkiye’ye kazandırmaya ve hayatlarını adadıkları doğa korumayı örgütlü hale getirmeye karar verdiler. Erozyon ve çölleşme ile mücadele Türkiye’de acilen müdahale edilmesi gereken konular olmaya başlamıştı. Bu nedenle bu iki doğasever, konunun hassasiyetini iş dünyasının diğer liderlerine açtı iş adamlarımızın desteği ile 11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı kurdular.
İki doğasever işadamının hedefleri; topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamaktı.
Bu hedefe ulaşmak için halkımıza ve karar vericilere aslında erozyonun kader olmadığını, topraklarımızı koruyarak ve ağaçlandırma yaparak erozyonla mücadele edilebileceğini anlatmaya başladılar. Doğal varlıkların korunmasında verilecek bu mücadelenin bir halk hareketi olmasını amaçlayarak önceliği, bu mücadelenin kalbinde yer alacak gönüllülere ulaşmaya verdiler. TEMA Vakfı’nın Kurucu Onursal Başkanları olarak başladıkları doğa yolculuklarında kısa bir süre içinde tüm doğaseverler için Toprak Dede ve Yaprak Dede oldular.
TEMA Vakfı sürdürülebilir yaşam ilkesiyle, başta topraklarımız olmak üzere tüm doğal varlıklarımızın korunması için bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan, ülkemizin 81 ilinde gönüllüsünün desteği ile öncü çalışmalar yapan, kamu yararına çalışan, bir sivil toplum kuruluşudur.
Minik TEMA, Yavru TEMA, Ortaokul TEMA, Lise TEMA ve Genç TEMA’lılarımız, Gönüllülerimiz, sorumlularımız ve temsilcilerimizle bir milyon gönüllüyü geçtik. Büyük bir aile olduk. 22 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Türkiye İş Bankası, Orman Genel Müdürlüğü, TEMA Vakfı işbirliği ile 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 82 ormanı kurduk.Doğa Eğitim Programları, Eğitim projeleri ile 5 milyon öğrencimize ulaştık. Doğal varlıklarımıza; toprağa, suya, ormanlarımıza, zarar verenlere karşı yasalarımızla karşı çıktık.
TEMA Vakfı kuruluşunun 30. Yılında ülke genelinde bir milyon, Aydın’da 30 bin gönüllüyü geçtik. TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği, İlçe Mahalle Sorumlularımız, Gönüllülerimiz olarak Vakfımızın kuruluş gününde; bir seri etkinliği hayata geçirdik. Efeler Belediyesi Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi Salonunda, ikinci etkinlik Kuşadası Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Karasu Koyunda Doğaya Saygı Yürüyüşü, piknik şeklinde, üçüncüsü internet ortamında yapıldı. Kutlama etkinliklerimizde TEMA Vakfı ailesine yeni gönüllüler katıldı. 2022-2023 çalışma dönemi hedeflerimiz belirlendi. Öğrenci velilerimizin, TEMA Vakfı Eğitim gönüllüsü öğretmenlerimizin, gönüllülerimizin desteği ile bu dönemde gönüllü sayısını 35 bin gönüllüye ulaştırmayı, Orman, Milli Eğitim, Yerel yöneticilerimizin desteği ile fidan dikmeyi, dikilen fidanlara bakmayı, Doğa Eğitim programları ve kısa süreli projelerle çok sayıda ve değişik okullarımıza, öğrencilerimize ulaşmayı Ailecek TEMA Gönüllüsüyüz projesi ile ailelerimizi TEMA Vakfı ailesine katmayı kararlaştırdık.
Halkımızı TEMA Vakfına gönüllü olmaya davet eder, etkinliklerimize destek veren, yerel yöneticilerimize, öğretmenlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize teşekkür ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.