Teknoloji ve Sanayi bağlamında bölge ekonomisi ve Aydın

Teknoloji ve Sanayi bağlamında bölge ekonomisi ve Aydın

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR ERKAN: -''TÜRKİYE, IMF'İN YÖNLENDİRDİĞİ İSTİKRAR ARAYIŞI VE AB'NİN YÖNLENDİRDİĞİ REFORM SÜRECİ İLE BİLGİ BAZLI SANAYİLEŞME ROTASINA GİREMEZ''



Gerçek Gazetesi
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, ''Türkiye, IMF'in yönlendirdiği istikrar arayışı ve Avrupa Birliği'nin (AB) yönlendirdiği reform süreci ile bilgi bazlı sanayileşme rotasına giremez'' dedi.
Erkan, Aydın Ticaret Odası (AYTO) tarafından düzenlenen ''Teknoloji ve Sanayi Bağlamında Bölge Ekonomisi ve Aydın'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Sanayi uygarlığından, bilgi uygarlığına geçilen bir dönemi yaşadığımızı belirten Erkan, ülke olarak sanayi toplumu ile bilgi toplumu arasındaki farklılıkları ciddi bir biçimde göremezsek, geleceğimizi yönlendiremeyeceğimizi söyledi.
Avrupa ülkeleri sanayileşme sürecine 18. yüzyılda girerken, Türkiye'nin ancak 20. yüzyılda bu sürece girebildiğini hatırlatan Erkan, aradaki açığın 20. yüzyılda kısmen kapandığını söyledi.
Sanayi toplumda insanın fiziki ihtiyaçlarını gidermek için üretmek zorunda olduğu mal ve hizmetler olduğunu, bilgi toplumunda ise bilginin temel üretim faktörü olduğunu anlatan Erkan, bilgi bazlı sanayileşmede ABD ve Japonya'nın öncülük ettiğini, İrlanda, Finlandiya ve İngiltere'nin başarılı geçişler yaptığını ve Güney Kore, Hindistan ve Çin'in ise başarılı atılımlar yaptığını belirtti.
-TÜRKİYE IMF İLE SANAYİLEŞME ROTASINA GİREMEZ-
Türkiye'nin sanayileşme stratejisi ile bütünleşmiş bir bilgi toplumuna geçiş stratejisi olmadığını dile getiren Erkan, şunları kaydetti:
''Türkiye, IMF'in yönlendirdiği istikrar arayışı ve AB'nin yönlendirdiği reform süreci ile bilgi bazlı sanayileşme rotasına giremez. Bilgi altyapısı alanında, e-Türkiye çalışmaları bir ağ bütünü oluşturmaktan uzak kalmıştır. Ulusal Yenilik Sistemi oluşturulamamış ve teknoparklar yeterince etkinleştirilememiştir. Üniversite sanayi işbirliği oluşturulamadığı gibi, ara yüz kurumlar da sosyal sermaye olarak henüz oluşturulamadı.
Türkiye'de bilgi toplumu ve bilgi bazlı sanayileşme için yeterli politik irade yoktur. Toplumsal uzlaşma ve motivasyon da oluşamadı. Bilgi çağı ve bilgi toplumu olgusu ve süreci henüz içselleştirilmedi.'' (A.A.)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.