Taşkından nasibini aldılar

Taşkından nasibini aldılar

Koçarlı, İncirliova, Germencik, Söke ve Didim Ovaları’nın ardından Nazilli ve Yenipazar Ovaları da yer yer taşkın sularına teslim oldu.

Gerçek Gazetesi
Son bir haftadan bu yana yağmurların durmasıyla Büyük Menderes Nehri"nin debisi düşmeye başladı. Fakat yeni yağmurlarla birlikte Kemer Barajı"ndan su tahliyesine devam edilebileceğine dikkat çekildi.

Yılmaz Ölmez
Aydın'ın Bozdoğan İlçesi"ndeki Kemer Barajı son yağmurların ardından silmece dolarken, baraj havzasındaki fazlalık suyun dolu savak aracılığıyla tahliyesine başlanılmıştı. Bu nedenle de Kemer Barajı"ndan bırakılan sular Büyük Menderes Nehri"ni tetikledi ve Nazilli ve Yenipazar Ovaları da yer yer sular altında kaldı. Bu bölgede Menderes Nehri ıslah edilmesiyle su akışı da rahatlamıştı. Fakat baraj suyunun tetiklediği nehir bu bölgede de taşkın verdi. Menderes Nehri"nin taşkın vermesi nedeniyle Koçarlı, İncirliova, Germencik, Söke ve Didim Ovaları da sular altında kalmıştı. Bozdoğan Akçay Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Tümer Apaydın, 3 yıl önce yaşanan kuraklıktan dolayı taban suyu dahi kalmayan Kemer Barajı"nda şimdilerde fazlalık suyun tahliye edildiğine dikkat çekerken, ”Şubat ayı başında hidroelektrik santraline su taşıyan kanalın patlamasıyla Bozdoğan'da da adeta felaket yaşanmıştı. Aydın Valimiz Sayın Hüseyin Avni Coş'ta ilçemizi ziyaret edip, çalışmaları yerinde takip etmişti. 13 Şubat Cumartesi günü yağan yağmurları unutmamız mümkün değil. 30 dakika içerinde değim yerindeyse gök yarıldı. Bu suya hiçbir kanal ve nehir dayanamazdı. Fakat DSİ ve Sulama Birliği olarak bizler çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kemer Barajı tarihi doluluğa ulaştı. DSİ kontrolünde su tahliyesi devam ediyor. Kemer Barajı"nın coğrafi yapısına baktığımızda sadece Aydın sınırları içerisinden değil, Muğla ve Denizli Dağları"ndan da suların hızla baraj havzasına ulaştığını görmekteyiz” dedi.
Baraj havzasının dolması nedeniyle DSİ'nin kontrollü su tahliyesi yaptığı öğrenilirken, DSİ'nin 5 yıl önce tamamlayarak hizmete açtığı su tahliye kapakları, değim yerindeyse Kemer Barajı"nın adeta sigortası oldu. Tarihi doluluğa ulaşan Kemer Barajı"ndan kış mevsiminde elektrik üretimi için aslında su bırakılmıyor. Fakat baraj havzası tamamen dolduğu için barajdan tahliye edilen sularla enerji üretiliyor. Baraj havzasındaki fazlalık suyun tahliye edilmesiyle baraj gövdesinin de olası bir tehlikeden uzaklaştırıldığına dikkat çekiliyor. Yöre köylüsü, ”Dolu savak olmasaydı, su tahliyesi de zorlaşacaktı. DSİ'nin bu projesi baraj gövdesini de olası tehlikeden koruyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.