DURMUŞ TUNA
TARİŞ Pamuk Birliği Yönetimi Söke'yi cezalandırmıyor mu?
S.S. 131 No.lu Söke Pamuk Tarım Satış Kooperatifi'nde işler iyi gitmiyor. Kadrolu personelin birikmiş 5 aylık maaşları ödenemiyor. Sezonluk personelin ise; birikmiş 6 aylık maaşları ödenemiyor. İş akidleri askıya alındığı halde sezonluk personelin ne maaşları ne de çıkış pirimleri ödenemiyor. Kesin çıkış yapanların kıdem tazminatları da ödenemiyor.
Söke Pamuk Kooperatifi, piyasaya yani esnafa da borcunu ödeyemiyor.
Karşımızda böyle bir tablo mevcut. İnsanın içi kararıyor.
Parasını alamadığı için icra yolunu seçen esnaflar ve çalışanlar var. Bu kişilerin sonuç alması diğer alacaklılar için de emsal teşkil edecektir. Mahkeme yoluyla alacakların tahsil edilebildiğini görenler soluğu yargıda alacaklardır. Herkesin bu yolu izlemesi yani icra yoluyla tahsile gidilmesi Söke Kooperatifi'nin sonu olur. Kısa sürede ekonomik kriz çözüme kavuşmazsa, alacaklı firmaların ve aylardır maaş alamayan personelin bu yolu tercih etmeleri an meselesi.
O zaman işler daha da çıkmaza girecektir.
Ekonomik krizin sonlandırılamamasıyla ilgili üç soru belirledim.
1- Söke Kooperatifi'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz neden çözülemiyor?
2- Söke Kooperatifi'nin Yönetimi ekonomik krizi çözmek için neden para bulamıyor?
3- TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetimi istese, Söke Kooperatifi'nin içinde bulunduğu ekonomik krizi sonlandıramaz mı?
Bu üç soru birbiriyle bağlantılı ve cevapları da aynı.
Sorular daha çok! İstesem sadece sorulardan oluşan birden fazla köşe yazısı yazabilirim.
Üç soru; sorunun kaynağına inmemiz ve kısmen de olsa çözümü için yeterli.
TARİŞ'in İzmir'deki Birlik Yönetimi nasıl olsa sorularıma cevap vermeyecektir. Bu yüzden soruların cevaplarını kendim vereceğim. İhtimal vermiyorum, ama yanlış bilgilendirmede bulunursam, beni yalanlama adına belki bir cevap gelebilir.
Kendi sorularıma bulduğum cevaplarım şöyledir.
1- Söke Kooperatifi'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin çözülememesinin nedeni TARİŞ'in İzmir'deki Birlik Yönetimiyle çatışma içerisinde olunmasıdır. Söke Kooperatif yönetimi ve Söke'nin 33 delegesi Birlik Yönetimi'ne adeta savaş açmış durumdadır.
2- Söke Kooperatif yönetimi, ekonomik krizi sonlandırmak için Birlik Yönetimi'nden para talep ediyor, ama çatışma içerisinde oldukları için sonuç alınamıyor.
3- Birlik Yönetimi elbette ki, Söke Kooperatifi'nin ekonomik sorununu kısmen de olsa sonlandırabilir. Söke Kooperatif Yönetimiyle geçmişte yaşananlar ve gelecekte yaşayacakları olası sorunlar çözüme engel. Söke'yi ortada bırakan Aydın ve Koçarlı başta olmak üzere bazı kooperatiflerin yönetici ve delegeleriyle İzmir'e baskın niteliğindeki çıkartma unutulmuş değil.
İşte üç sorunun cevabı da aynı kapıya çıkıyor.
Sorun; İzmir Birlik Yönetimiyle Söke kooperatifi'nin çatışma içerisinde olmasıdır.
Birlik Yönetimiyle, Söke Kooperatifi arasındaki çatışma nedeniyle sorun her geçen gün büyüyor.
Birlik Yönetimi'nin Söke'yi cezalandırmadığını kim söyleyebilir?
Birlik Yönetimi Söke'yi cezalandırıyor, hatta burnunu yere sürtüyor.
Birlik Başkanı Basri Övzçoban veya Birlik Başkanvekili Cavit Ancın medyanın önüne çıksın, Söke'nin cezalandırılması söz konusu değildir desinler.
Desinler ki, ben de Söke Kooperatifi'nin cezalandırıldığına yönelik onlarca örnek göstereyim.
Şimdi birkaç örnek vermek istiyorum.
Birlik dahil, Söke dışındaki diğer kooperatiflerin hiç birinin personeline 6 maaş tutarı borcunun olmaması gösterge değil midir? (Birlik'te 2 bin 500 ile 3 bin TL. maaş alan personel var.)
Söke Kooperatifi'nin borcundan dolayı elektriklerinin kesilme noktasına gelmesi bile gösterge değil midir?
Söke Kooperatifi'ne 6 milyon lira borcu olan Birlik Yönetimi'nin, 6 bin lira elektrik borcundan dolayı elektriklerin kesilme aşamasına gelmesini seyirci kalması ne anlam taşır?
Bu sorunun cevabı çok basit!
Ya Birlik Yönetimi Söke Kooperatifi'ni gözden çıkardı ve yok etmeye çalışıyor ya da Birlik batmıştır, iflas etmiştir.
Üçüncü bir şık yoktur.
Her iki ihtimalde de TARİŞ'in helvasını hep birlikte karalım.