Tarımsal yatırımlar için yeni bir destek kapısı
Tarımsal yatırımlar için yeni bir destek kapısı
█ Gerçek Gazetesi
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü, Aydın"da AB Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulamaya başlıyor.
Avrupa Birliği üyelik sürecinde Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası'na uyum için politika geliştirmeyi destekleyen, tarım sektörü ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlamayı amaçlayan Kırsal Kalkınma -IPARD- Programı, 28 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı.
Program kapsamında AB kırsal kalkınma desteklerini dağıtacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu"nun (TKDK) ise 18 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı Kanunla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak kurulduğunu anımsatan TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çitfçi, Kurumumuzun misyonu, kırsal kalkınma programları çerçevesinde, AB ve uluslararası kaynaklardan sağlanan fonları hedef kitleye etkin şekilde ulaştırarak ulusal kalkınmaya katkı sağlamaktır. Ulusal ve uluslararası alanda saygın, güçlü kurumsal kapasiteyle kırsal kalkınma programlarının uygulanmasında belirleyici, yönlendirici ve güvenilir bir kurum olmaktır. Avrupa Birliği tarafından tarım sektörü ve kırsal alanda ülkemize sağlanacak desteklerin çerçevesini çizen Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylanarak uygulanmaya başlanmıştır. IPARD Programı, kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan, tarımsal yatırımların desteklenmesi ve yönlendirilmesi, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel kalkınma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlayan bütüncül bir yaklaşımı benimsemektedir dedi.
2013"te 42 İL
DESTEK ALACAK
Destek tutarının yüzde 75'inin Avrupa Birliği ve yüzde 25'inin ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanacağını kaydeden Çiftçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak IPARD Programı kapsamında belirlenen alanlarda yatırımlara 1 milyar 165 milyon avro hibe desteği sağlanacak ve bu rakama faydalanıcı katkısı da eklendiğinde Türkiye için yapılacak toplam yatırım 2,5 milyar avroyu bulacaktır. Belirtmek isteriz ki bu fonlar, ülkemiz için kullanılmadığı takdirde AB'ye üye ve aday üye ülkelere geri gidecektir. Bu bağlamda yukarıdaki tedbir alanlarında, hali hazırdaki işletmesini modernize etmek isteyen veya yeni bir yatırım yapmak isteyen girişimci ruhlu vatandaşlarımıza tavsiyemiz; TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü ile en kısa sürede irtibata geçmeleridir. Aydın İl Koordinatörlüğü olarak proje çağrısına çıktığımızda, ilk çağrıda olabildiğince çok proje kabul etmek istiyoruz. Çünkü fonları dağıtacak 42 il arasında fonların paylaşımı ile ilgili herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmamaktadır. Dolayısıyla ilk çağrılarda İl Koordinatörlüğümüze verilen projelerin Kurum merkezince de onaylanıp yatırımın başlaması muhtemeldir. Fakat sonraki çağrılarda fon miktarı, diğer iller tarafından da kullanılan bütçe hesaba katıldığında azalacağı için projeler Kurum Merkezinde bazı kriterler dikkate alınmak suretiyle sıralamaya girecektir. İlimizin AB hibe fonlarından azami derecede istifade edebilmesi, dolayısıyla yatırım ve istihdamın artırılması amacıyla sadece Aydın'da yaşayan hemşerilerimize değil, bunların yanında diğer illerde, hatta yurtdışındaki hemşerilerimize ve Aydın'da yatırım yapmak isteyen yerli/yabancı hedef kitleye ulaşmak istiyoruz. IPARD Programı kapsamında belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB Destek fonları ilk olarak 20 ilde yatırımcılara ulaştırılmaya başlanmıştır. 2. Uygulama Dönemi kapsamında 2013 yılı itibarı ile Aydın ilinin de içinde bulunduğu 22 il de dâhil olmak üzere toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenerek Aydın ilimizin kalkınmasına katkı sağlanacaktır.
IPARD fonlarının dağıtılması amacıyla TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü, Aydın ilimizde Nisan 2012'de kurumsal alt yapısını tamamlayarak 36 uzman, 7 destek ve 12 geçici personel ile faaliyetlerine başlamıştır. Koordinatörlüğümüzün hibe desteklerinin dağıtılmasına yetkili kılınması için bugüne kadar, biri TKDK İç Denetim Koordinatörlüğü, diğeri Hazine Müsteşarlığı tarafından iki etap denetim gerçekleştirilmiş olup bu denetimlerden başarı ile geçilmiştir. Birinci uygulama dönemi illerimiz; Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, İsparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat olarak belirlendi. Bu illerimizde teşkilatlanma tamamlanmış olup, faaliyetlere başlanmış ve sürdürülmeye devam etmektedir. İkinci uygulama dönemi illerimiz; Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak ilimizdir diye konuştu.
Daha önceden 3 yatırım alanında verilen hibe desteklerinin 10 yatırım alanına çıkartıldığını açıklatan Çiftçi, şunları söyledi: Süt Üreten Tarımsal İşletmelere yönelik 15 bin avrodan 1 milyon avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50"den yüzde 65"e kadar hibe desteği. Et Üreten Tarımsal İşletmelere yönelik; kırmızı et üreten işletmelere 20 bin avrodan 1 milyon avroya kadar yapılacak yüzde 50"den yüzde 65"e kadar hibe desteği; kanatlı eti üreten işletmelere 15 bin avrodan 500 bin avroya kadar yapılacak yüzde 50"den yüzde 65"e kadar hibe desteği. Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması'na yönelik; süt işleme tesislerine 50 bin avrodan 3 milyon avroya kadar yapılacak yüzde 50 hibe desteği; süt toplama merkezlerine 25 bin avrodan 1 milyon avroya kadar yapılacak yüzde 50 hibe desteği. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması'na yönelik 30 bin avrodan 3 milyon avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği. Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması'na yönelik 50 bin avrodan 1 milyon 250 bin avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği. Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması'na yönelik 50 bin avrodan 1,5 milyon avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği. Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi'ne yönelik arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve süs bitkisi yetiştiriciliğinde 5 bin avrodan 250 bin avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği. Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi'ne yönelik uygun yerel el sanatları, yerel tarım ve gıda ürünlerinde 10 bin avrodan 250 bin avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği. Kırsal Turizm faaliyetlerine yönelik 15 bin avrodan 400 bin avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği. Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi'ne yönelik 50 bin avrodan 200 bin avroya kadar yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği şeklindedir. Kesin olmamakla beraber, Şubat ayı içerisinde TKDK Başkanlığı tarafından yapılacak 9. Başvuru Çağrı İlanı'na Aydın ilinin de içinde bulunduğu tüm illerimizle birlikte çıkılması ve hibe desteklerinin dağıtılması planlanmaktadır. Başvuru Çağrı İlanları'na çıkılmaya başlanmasıyla birlikte, AB kırsal kalkınma desteklerinin ilimiz yatırımcıları tarafından kullanılmasının önü açılmış ve böylece AB üyelik sürecinde Tarım ve Kırsal Kalkınma alanında önemli bir aşama kaydedilmiş olacaktır. Bu bağlamda daha geniş kitlelerce tanınırlık ve bilinirliğimizin arttırılması adına Aydın Merkez ve 16 ilçedeki tüm potansiyel faydalanıcılara ulaşmak için tanıtım atağına çıkıyoruz
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.