Tarım sektörünün iki farklı yüzü
Tarım sektörünün iki farklı yüzü
Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Aydın genelinde 1. ürün olarak yetiştirilen pamukta artık hasadın sonuna gelindi. Fakat buğday ardı pamuk ekimi yapan üreticiler hasada yeni yeni başladılar. İlk ürün pamuk maalesef Ekim ayının başında yağan yağmurlardan dolayı ıslanmış, hem rekolte, hem de kalite kaybına uğramıştı. Fakat o dönemde henüz kozalar açmadığı için 2. ürün pamuklar yağmurdan etkilenmemişti. Bu da 2. üründe rekolte ve kalite getirdi.
Buğday hasadının ardından tarlaya direkt olarak ekilen pamukların hasadının 10 gün daha süreceği öğrenildi. Pamuk hasadından bahar havası yaşayan pamuk üreticisinin yüzü gülerken, ne ilginç tesadüftür ki, ekim yağmurları ile gözyaşı döken pamuk üreticisi, hasadını tamamlayıp buğday ekimine başladığı şu günlerde yağmur bekliyor. Zira toprağın tava gelmesi için yağmur şart.
Açık havada yapılan tarımın işte iki farklı yüzü. Zamansız yağmurlar tarıma zarar verirken, zamanında yağmayan yağmurlarda o denli zarar veriyor. Ne diyelim; tarımın 2 farklı yüzü, kimi üretici üzülürken kimi üretici seviniyor.
Öte yandan ekim ayında yağan bu yağmurlar aslında zeytin üreticisinin yüzünü güldürmüştü. Fakat pamuk üreticisi adeta kan ağlamıştı. Fakat gelin görün ki 45 günden bu yana Aydın"da yağmur yağmıyor. Bu nedenle de dağlarda yetişen zeytinlerde dane gelişimi yavaş seyrediyor. Bir yanda yağmur istemeyen pamuk üreticisi bir yanda yağmur duasına çıkan zeytin üreticisi. Fakat bu saatten sonra yağmur yağsa da iş işten çoktan geçti. Çünkü yağlık zeytinler kurudu.
Üretici yaklaşık 4 kilo zeytinden 1 litre zeytinyağı elde ederlerken, bu yıl maalesef 6 kilo zeytinden sadece 1 litre zeytinyağı elde edebiliyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.