Tarım İl Müdürlüğü’nden gübreleme uyarısı

Tarım İl Müdürlüğü’nden gübreleme uyarısı

Tarım İl Müdürlüğü’nden gübreleme uyarısı

Gerçek Gazetesi
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, yıllardan beri sürdürülen tarım faaliyetler sonucunda toprakların besin maddeleri bakımından gittikçe verimsizleştiğini belirtti.
Yetiştirilen ürünlerin hasat edilmesi sırasında topraklardan önemli miktarlarda besin maddesi sömürülmekte olduğuna dikkat çeken Öztürk, ülkemizdeki toprak varlığının her geçen gün biraz daha fakirleşmekte olduğunu savundu.
Toprakların korunması amacıyla başlatılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk; tarım topraklarının verimli olabilmesi ve verim güçlerinin korunabilmesinin ancak çeşitli şekillerde kaybolan besin maddelerinin gübre uygulamaları sonucunda toprağa geri kazandırılması ile mümkün olabileceğini söyledi. Tarımsal üretimin artırılmasında gübrelemenin en önemli faktörler arasında yer almakta olduğunu belirten Öztürk, “Gübrelemede verilecek gübre çeşidi ve miktarının yanında bitki yetiştirilecek topraklarda var olan bitki besin maddeleri miktarının bilinmesine gereksinim duyulmakta. Tarım sektöründe azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin giderek artan miktarlarda kullanılması, diğer besin elementlerine olan ihtiyacı yükseltmiş ve magnezyum, kükürt gibi makro besin elementleriyle, birçok mikro besin elementlerinin noksanlıkları görülmeye başladı” dedi.
Besinlerin yeterli düzeyde bitkiye sağlanamadığı hallerde, ürün kaybının olduğuna, kalite özellikleri bozulduğuna ve ürünün pazar değerinin de düştüğüne işaret eden Öztürk, “Sonuçta üretici, azot, fosfor ve potasyumlu gübreleri kullanmasına rağmen karlı bir çiftçilik yapamamakta, zarar etmekte. Bu nedenle bilinçli ve ekonomik bir gübreleme yapabilmek için toprağın analiz edilerek verilecek gübre çeşit ve miktarının belirlenmesi önem kazanıyor. Analize dayalı olmadan dekara verilecek bir kilogramlık fazla gübrenin bile zamanla ekonomik zararlara yol açacağı bilinmelidir. Ülkemizin ekonomisi, üreticimizin parası, toprağı, bitkiyi ve çevreyi korumak için bilinçli bir gübreleme yapılması zorunlu hale geldi. Bilinçli gübrelemenin yolu da toprak ve yaprak analizinden geçer” diye konuştu. Tarım İl Müdürlüğü laboratuarında yapılan toprak ve yaprak analizleri ile topraklarda ve bitkilerde bulunan bitki besin maddesi miktarları tespit edilmekte olduğuna değinen Öztürk, şunları söyledi: “Yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrelerin cinsi ve miktarı yaptığımız tahliller sonucu ortaya çıkıyor. Analiz ile elde edilen veriler bir rapor halinde çiftçiye ulaştırılıyor. İl Müdürlüğümüzün 1 Şubat 2006 tarihinden itibaren faaliyette olan Toprak-Yaprak-Su Tahlil laboratuarında; 2008 yılında 2 bin 236 toprak örneği, 126 adet yaprak örneği ve 391 adet sulama suyu analizi yapıldı. Ayrıca toprak analizi yaptıran ÇKS"ye kayıtlı çiftçilerimiz, desteklemeden yararlanabilecek olup, 2008 yılında toprak analizleri için dekar başına 2,25 TL olarak belirlenmiştir” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.