Tarım İl Müdürlüğü’nden domates üreticilerine uyarı!
AYDIN TARIM İL MÜDÜRÜ SADETTİN ÖZTÜRK - “DOMATES YETİŞTİRİCİLERİMİZ MİLDİYÖ HASTALIĞINA KARŞI DİKKATLİ OLMALI”
Gerçek Gazetesi
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, il genelinde domates üretimi faaliyetleriyle uğraşan çiftçileri mildiyö hastalığı konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tarım İl Müdürlüğü teknik personelinin yaptığı çalışmalarında mildiyö vakalarına rastlandığını işaret eden Öztürk, hastalığa karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, il müdürlüğünde görevli teknik personeller tarafından yapılan arazi çalışmalarında domates tarla ve seralarında domates mildiyösü hastalığına rastlandığı söyledi. Üreticilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini ifade eden Öztürk, tarla veya seralarda gerekli tedbirlerin alınması ve hastalık görülen yerlerde ilaçlama yapılması gerektiğini kaydetti. Mildiyö hastalığının ilk belirtilerinin yaprak ve gövdede üstten soluk yeşil renkte büyük ve daha sonra esmerleşen sınırları belirsiz lekeler şeklinde görüldüğünü belirten Öztürk, “Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiğini görülür. Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverengi lekeler meydana gelir. Bu lekeler büyük bir hızla büyüyerek kesin sınırları belli olmayan kahverengi çürüklük halini alır. Koşullan hatalık için uygun olduğu takdirde hastalık tüm bitkiye yayılır ve bitkide anıklık şeklini alarak kurumasına sebep olur. Sıcaklığın 19-20 derece, nemin yüzde 80 ve üzerinde olduğu iklim koşullarında hastalık salgın yapar” dedi.
Mildiyö hastalığıyla kültürel ve kimyasal olarak mücadele edilebildiğine değinen Öztürk, seralarda havalandırmanın çok iyi yapılması ve seraların hava akımının iyi olduğu yerlerde kurulması gerektiğini açıkladı. Sık domates dikimlerinden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler toplanıp imha edilmelidir. İlaçlı mücadeleye serada ve çevrede mildiyönün ilk belirtileri görüldüğünde başlanmalıdır. Hastalık daha çok yaprakların altına olduğu için ilaçlama sırasında yaprak altına ve bitkinin her tarafında mutlaka ilaç tabakası oluşturulmaya özen gösterilmelidir. İlaçlamalar 10-12 gün arayla yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar için üreticilerimiz il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmelidirler” diye konuştu.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.