Tarihi Kentler Birliği Buluşması
Tarihi Kentler Birliği Buluşması
Gerçek Gazetesi
Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) semineri ile Dünya Kaleli Kentler Birliği'nin "19. Kaleli Kentler Sempozyumu" Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi'nin ev sahipliğinde, ÇEKÜL Vakfı'nın desteği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde Bursa'da yapıldı.
Tarihi Kentler Birliği üyesi Osmangazi Belediyesi aynı zamanda Dünya Kaleli Kentler Birliği'nin de geçtiğimiz yıllarda üyesi olarak yönetim kuruluna girdiği için uluslararası boyutta düzenlenen "19. Kaleli Kentler Sempozyumu" içerisinde TKB'nin "Kaleli Kentler Semineri" de yer aldı. Ayrıca Tayyare Kültür Merkezi'nde TKB üyesi ve kalesi olan bazı kentlerin poster sergisi açıldı. Bu sergiye Kuşadası Belediyesi de Güvercinada Kalesi posterleri ile katıldı. Kuşadası Belediyesi adına sempozyuma katılan Meclis Üyesi Erdoğan Elçi, Ayşe Şerifoğlu, Müge Bayrak ve Ümit Özkan, Dünya Kaleli Kentler Birliği Başkanı John Price'e Kuşadası ve Güvercinada hakkında bilgi verdi.
İngiltere'den Chester, Slovenya'dan Piran, Malta'dan Valette, Rusya'dan St. Petersburg, İtalya'dan Verona, İspanya'dan Barcelona ve Hollanda'dan Denbosh gibi kalesi olan kentlerden gelen 75 yabancı konuk ile TKB üyeleri sempozyum ve semineri ilgiyle izledi.
Öte yandan, Dünya Kaleli Kentler Birliği'nin yönetim kurulu toplantısı da Bursa'da yapıldı. Toplantıda; birliğe üyelik başvurusunda bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kütahya Belediyesi, Sinop Boyabat Belediyesi ve Alanya belediyelerinin üyeliği kabul edildi. Yeni Yönetim Kurulu Başkanı ise Hollanda'nın Denbosh kentinden Peter Roossmalenvan oldu.
Sempozyum, Dünya Kaleli Kentler Birliği Başkanı John Price'ın konuşmasıyla başladı. Price, 1516 yıl önce Portekiz'deki bir dağın tepesinde karların arasında buldukları 'Elvas' taşını bir sonraki toplantıya kadar koruması için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a verdi. Price'ın ardından bir konuşma yapan ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Burada, TKB için uzun yürüyüşe çıktığımız arkadaşlarımız var. TKB'yi kuranlar, emek verenler var. Bu nedenle burada dikkatli konuşmamız gerekiyor. UNESCO, Dünya Kaleli Kentler Birliği, Birleşmiş Milletler kimin için vardır? Niçin kurulmuşlardır? Önce bu soruları sormalıyız. Kaleli kentler sözünü yıllar önce söylemeye başladığımızda 'Kale düşerse kent düşer, çarşı düşerse bereket biter' demiştik. Dünya Kaleli Kentler Birliği üyesi Osmangazi Belediyesi'nin arkasında Büyükşehir Belediyesi, onların da arkasında TKB üyesi 250 belediye ve binlerce insan var. Arkamızı sağlam zeminlere, tarihe ve kimliğe dayamadığımız zaman kalelerin
düşüşünü görmüş oluruz. Kalelerin yalnızlığından, kalelerin yaşanır olduğu bir döneme giriyoruz. Bu dönemde herkese çok iş düşüyor. Böyle toplantılarda, doğrularla örtüşmeyen bir bilgi birikimi ortalıkta kalmış demektir. O nedenle dikkatli olunması gerekir. Dünyadaki kimlikli bir ulusun, dünya kaleleri için söylenecek sözü olan bir grubu olarak buradayız" dedi.
19. Kaleli Kentler Sempozyumu, altı ana başlık altında yapıldı: "Kaleler Kültürlerin Buluşma Noktası", "Çağlar Boyunca Türkiye'de Kaleler", "Anadolu ve Yakın Çevre Coğrafyasında Kaleler", "Türkiye Tarih Kentler Birliği'nden Uygulama Örnekleri ve Dünya Kaleli Kentler Birliğinden Uygulama Örnekleri".
Türkiye'de açılan kent müzeleri arasında öncü bir örnek olan Bursa Kent Müzesi ise katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Sempozyumun son günü ise Cumalıkızık köyüne bir gezi düzenlendi. TKB üyeleri ve Dünya Kaleli Kentler Birliği üyeleri, 1300'lü yıllarda kurulan köyde, moloz taş, ahşap ve kerpiçten yapılmış cumbalı evleri, taş döşeli dar sokakları gezdi. Ayrıca köy meydanındaki Etnografya Müzesi de Cumalıkızık köyünü tanımak isteyenlere ipuçları verdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Dünya Kaleli Kentler Birliğine üyelik için hazırlıklara başladıklarını ve önümüzdeki aylarda başvuru yapacaklarını söyledi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.