TARİHİ CİNCİN KALESİ KOYUN AĞILI OLARAK KULLANILIYOR

TARİHİ CİNCİN KALESİ KOYUN AĞILI OLARAK KULLANILIYOR

TARİHİ CİNCİN KALESİ KOYUN AĞILI OLARAK KULLANILIYOR


- TARİHİ CİNCİN KALESİ İÇİNDE BULUNDUĞU DURUMDAN KURTARILMAYI BEKLİYOR
Gerek Gazetesi
Aydın"ın Koçarlı İlçesi"ne bağlı Cincin Köyü"ndeki tarihi kale ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden koyun Ağılı olarak kullanılıyor.
Cincin Kalesi"nin günümüzdeki durumu içler acısı bir halde. Kalenin bir bölümü koyun ahırı haline getirilmiş.Kalenin diğer bölümü ineklere ayrılmış durumda. Son yağan yağmurlar Cincin Kalesi"nin doğu bölümünde bulunan sur duvarlarını aşağıya indirmiş. Hatta bir süreliğine yol kapanmış. Batı bölümünde bulunan sur duvarları da ilgisizlik nedeniyle yıkılmayı bekliyor.
Koçarlı İlçesi"ne bağlı Cincin Köyü, Osmanlı İmparatorluğu"nun tüm izlerinin görüldüğü zeytin ağaçları arasında kurulmuş şirin bir köy. Köy içerisinde bir dönem Aydın çevresinde hakimiyet kurmuş iki aileden biri olan Cihanoğulları ailesinin yaptırdığı kale bulunuyor. Yöre halkının Cincin Kalesi dediği surları yükselen kale, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığı biliniyor. Rodos seferi dönüşünde bölgede konaklayan Kanuni Sultan Süleyman, kendisine gösterilen konukseverliği ödüllendirerek kalenin yapılmasına izin vermiş. Aşirette o gece doğan erkek çocuğa da Kanuni tarafından Cihan adı verilmiş. Ve ona Beşparmak Dağlarından başlamak üzere Çine Çayı ve Sarıçay arasında kalan ve Büyük Menderes Nehri'ne kadar uzayan araziyi bağışlamış. İlerleyen dönemlerde bu aşiretten Cihanoğulları diye söz edilmeye başlanmış.
Kale, Mazın Dağı"ndan elden ele taşınan taşlarla yapılmış. Cihanoğulları, o dönemde bölgedeki tarımsal üretim ve ürün ticaretini denetlemeden sorumluymuş. Cihanoğulları, ailenin güvenliğini ve çevredeki kontrolü sağlamak için böylesine büyük bir yapı inşa ettirmiş.
Bu arada, bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Açık hava müzesi niteliğinde olan coğrafyamızın her köşesinde, çok değerli tarihi miraslarımız bulunmaktadır. Bu miraslarımızın gelecek nesillere aktarılması için, korunmaları konusunda herkesin duyarlılık göstermesi gerekir. Öncelikle bu eserlerin iyileştirmelerinde en büyük sorumluluk, ilgili kurumlara düşmektedir. Cincin Köyü"nün en önemli tarihsel mirası, eğer ilgi gösterilmezse göz göre göre yok olacaktır. İyileştirme yapılırsa Cincin Köyü çok şey kazanacaktır. Ziyaretçilerin gezebilecekleri görünüme kavuşan Cincin Kalesi, gelen konuklarla birlikte Cincin Köyü"nün ekonomisine güç katacak, sosyal anlamda olumlu katkı sağlayacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.