Süt işletmeleri takipte

Süt işletmeleri takipte

AYDIN TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ UYGUNSUZ ÜRETİM YAPAN SÜT İŞLETMELERİNİ TAKİBE ALDI AYDIN TARIM İL MÜDÜRÜ SADETTİN ÖZTÜRK,“2007 YILI İÇERİSİNDE YAPTIĞIMIZ DENETİMLERDE TEKNİK VE HİJYEN KOŞULLARINA UYMAYAN İŞLETMELERE YASAL İŞLEM YAPILDI”

Gerçek Gazetesi
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, il genelinde sağlıklı süt ve süt ürünleri tüketimini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını duyurdu. Türkiye'de günlük üretilen süt miktarının yüzde 20-30 civarının sağlıklı bir biçimde içme sütü ve süt ürünlerine dönüştürüldüğünü ifade eden Öztürk, geriye kalan üretimin büyük bir kısmının ilkel işletmelerde bilinçsiz olarak değerlendirildiği açıkladı.
Bu ilkel üretimin en önemli sebebinin 3-5 inekle yapılan aile işletmeciliği olduğunu iddia eden Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, bu tarz işletmeciliğin devam etmesinin temelinde sosyal endişe ve geleneksel üretim anlayışının yer aldığını söyledi. Bu durumun süt hayvancılığında modernizasyonu ve kalite hedeşerini geciktirdiğini ve girdi maliyetlerini yükselttiğini savunan Öztürk, son yıllarda sütün içeriğindeki bakteri sayısındaki artışın ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sonuçların sütün kalitesinde gerileme olduğunu gösterdiğini ifade etti. Söz konusu gerilemenin süt sanayicisinin peynir üretimine büyük darbe vurduğunu ileri süren Öztürk, “Sağım makineleri ile sağılan ve el değmeden soğutma tanklarına giden sütler kalitelidir. Aydın'da gerekli izinleri alarak faaliyetlerini sürdüren işletmenin süt işleme kapasitesi yılda 66 bin ton. Bu işletmelerde 2007 yılı içerisinde 65 denetim yapıldı. Teknik ve hijyen yönünden tespit edilen eksikler yetkililere iletildi. Aynı dönemde incelemesi yapılan 5 ayrı numunenin sonuçları olumsuz çıktı ve raporlar savcılığa iletildi. Yapılan tahkikat sonucu bu iş yerlerinden 3 tanesine idari para cezası uygulandı. Yapılan denetimler sırasında teknik ve hijyen yönünden üretim izni koşullarını koruyamayan 5 işletme idari para cezasıyla birlikte işyeri kapatma cezasına çarptırıldı. Dört işletmenin soğuk hava deposunda bulunan 5,5 ton peynir sağlıksız olduğu için imha edildi. Ayrıca 3 üretim tesisinde peynir yapılmak üzere pastörize edilmekte olan süte margarin karıştırıldığı tespit edilmesi üzerine, sütler imha edildi” dedi.
İl genelinde çiğ sütlerde kalite tespitin yapılması için numune programı uygulandığına değinen Tarım İl Müdürü Öztürk, 2 ayrı işletmede 3'er aylık periyotlarda yapılan kalite tespiti çalışmalarının olumlu sonuçlandığını kaydetti. Ekonomik koşulların her alanda olduğu gibi süt sığırcılığında da kıyasıya bir rekabeti beraberinde getirdiğine dikkat çeken Öztürk, bu konuda ana ürün olan sütün ucuz ve kaliteli üretimin ön plana çıktığına işaret etti. Bu rekabet şartlarının süt sığırcılığının kabuk değiştirmesine neden olduğunu dile getiren Öztürk, “3-5 inekle yapılan aile işletmelerinden yüzlerce hayvanın oluşturduğu modern işletmelerde üretim yapılmaya başlandı. Bu şekilde yem ve işçilik giderleri daha ucuza mal edildiği için daha kaliteli ve ucuz ürün elde edilmesi sağlandı. Avrupa Birliğine girmeyi hedeşeyen bir ülke olarak, başlıca tüketim maddeleri arasında yer alan sütte modern işletmelerimizin sayısını hızla artırmalıyız” diye konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.