Susuz köyün gençleri artık evlenebilecek
Susuz köyün gençleri artık evlenebilecekTÜRKİYE'NİN BATISINDA OLMASINA RAĞMEN HALEN EŞEKLERLE SU TAŞIYAN KÖYLÜLERİN ÇİLESİ BİTİYOR
Gerçek Gazetesi Aydın'ın Bozdoğan ilçesine bağlı Konaklı köyünde yıllardır devam eden sondaj çalışmalarında nihayet mutlu sona ulaşıldı. Türkiye'nin batısında olmasına rağmen kurulduğu günden susuzlukla mücadele eden ve şebekelerinden sadece bir yıl su akan köylü vatandaşların, yıllardır devam eden eşeklerle su taşıma çilesi sona erdi. Mardan Dağları'nın doğal kaynak suları varlığına sahip olan ve dünyanın birçok ülkesine su ihraç eden ilçenin susuz köyünde son yapılan sondaj çalışmalarında 85 metre derinlikte yeterli miktarda suya ulaşıldı.
Bozdoğan'ın Dünya'nın bir çok ülkesine su ihraç etmesiyle ilçenin 30 kilometre uzağında susuzluktan kıvran Konaklı köyündeki çeşmelerin suyla ilk tanışması 1998 yılında gerçekleşti. Onlarca yıl sonra köyündeki bir sondaj kuyusunda suya ulaşılmasının ardından büyük umutlarla köyde büyük bir su deposu yapılıp, ishale hatları ve ev şebekeleri döşendi. Yıllardır dünyadaki teknolojik gelişmeleri televizyonlardan izleyen ve gezdikleri yerlerde gören köy sakinleri, şebekenin kurulması üzerine güneş enerjisi, çamaşır makinesi ve şofben gibi gereçler satın aldı. Ancak tahlilleri gerektiği gibi yapılamayan suyun çok fazla kireçli olması nedeniyle, sık sık arızalanan şebekeler sadece bir yıl kullanılabildi. Tekrar susuz günlerine geri dönen 520 nüfuslu köyün sakinleri, yeniden 2 kilometre mesafeden içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını eşeklerle taşımaya başladı. Kış aylarında ise yağmur ve sel sularıyla gelen çeşitli atık ve çöplerin, su ihtiyacının karşılandığı pınarları kirletmesine rağmen vatandaşlar, mecburiyet karşısında aynı suyu kullanmaya 9 yıldır devam etti.
Konaklı köyünün kaderi haline gelen bu susuzluk çilesi en çok gençleri etkiledi. Su ve yol problemleri hat safhada olan köyde, eşeklerle su taşımaktan bıkan köyün genç kızları dışarıdan gelen evlilik tekliflerine "evet" deyince köyün delikanlıları nasiplerini dışarıda aramaya başladı. Çevre köylerde yaşayan vatandaşlar da kızlarını Konaklı köyüne vermeyince, köyün gençleri evde kaldı. Zaman zaman yazılı ve görsel yayın organlarıyla yetkililere seslerini duyurmaya çalışan köy sakinleri, kimi zaman da suyolunda açtıkları dövizlerle çaresizliklerini dile getirdi. Ta ki 15 gün öncesine kadar. Konaklı köyünün çevresinde İlçe Kaymakamlığı ve Aydın İl Özel İdaresi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, son olarak köyün 2 kilometre uzağında açılan sondaj kuyusunda 85 metre derinlikte yeni ve bol bir su kaynağına ulaşıldı.
Konaklı köyünün adıyla özdeşleşen susuzluk probleminin çözülmesi yetkilileri de sevindirdi. Sondaj çalışmalarında suya ulaşıldığı haberini aldığı andan beri yüzünden tebessümün düşmediğini anlatan İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, ilçeye tayin olduğunda kendisine iletilen en önemli sorunların başında bu konunun yer aldığını söyledi.
İlçeye bağlı 44 köyden suyu olmayan tek köyün Konaklı köyü olduğunu belirten Tekbıyıkoğlu, "Bugüne kadar defalarca sondaj çalışmaları yapıldı. Fakat Konaklı'da su bulamadık. Son olarak belirlenen noktada yapılan sondaj çalışmalarında suya ulaşıldı. Suya ulaşılmasından beri yüzümüzden tebessüm eksik olmuyor. Yaklaşık 500 kişinin yaşadığı bir köy burası. Ulaşılan su 2.5 inç kapasiteli ve köyün ihtiyacının çok fazlasında. Şuan testleri devam ediyor. Suyun kalitesi testlerin sonrasında ortaya çıkacak. İçme suyu kalitesinde olmasa bile şebekeye vererek kullanma ve sulama suyu olarak kullanılabilir. Sadece içme suyu taşıma ile getirilebilir. Çünkü köyde hiç su yoktu. Bunun için şebekelerden su akması büyük önem taşıyor" dedi.
Yaklaşık 10 yıl sonra tekrar suya kavuşan köylüler, emeği geçen herkese teşekkür ettiler. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.