Sözde kalmasın; 2013 yılı Aydın’ın

Sözde kalmasın; 2013 yılı Aydın’ın

Sözde kalmasın; 2013 yılı Aydın’ın tarıma dayalı sanayileşme yılı olsun


█ Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Nar, kestane, domates, portakal, şeftali, çilek, zeytin ve elma Aydın"da üretilen ürünlerin başında geliyor. Fakat Aydın"da tarıma dayalı sanayi kuruluşları olmadığı için bu ürünler Malatya, Gaziantep, Bursa ve İzmir İllerinde işlenip pazara sunuluyor. Hal böyle olunca da Aydın sadece üreten ve ceremesini çeken il olurken, 1 liraya aldığı 1 kilo zeytini işleyip, paketleyen iller ise bir kilo zeytini 15 liraya satarak adeta sefa sürüyor.
Aydın artık sadece üreten değil, ürünü işleyip pazara sunmakta istiyor. Karacasu"da nar ve zeytin, Bozdoğan, Nazilli ve Köşk"te kestane, Kuyucak ve Sultanhisar"da portakal, Davutlar"da şeftali üreticisi, ”sanayi işletmesi olmazsa olmaz” diyerek yıllardır hep tarıma dayalı sanayileşmeye geçmek istemişler, ancak devlet teşviki alamadıkları için bu istek hep sözde kaldı.
Fakat Aydın tarımına müjdeli haber 2013 yılının ilk günlerinde geldi. Aydın Valisi Kerem Al başkanlığında gerçekleşen, ”Modern Tarım Tesisleri Ortak Akıl Toplantısı” Aydın Anemon Otelde gerçekleşti. Toplantıya katılan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ferhat Şelli, Bakanlıklarına sunulan 39 adet tarıma dayalı sanayi tesisi projelerini 2013 yılında yatırım programına alacaklarını müjdeleyerek, ”Aydın artık tarıma dayalı sanayileşmeye de yönelecek. Bunun için Bakanlığımıza sunulan dosyaları titiz bir şeklide inceledik ve bu yıl içerisinde de işleme koyacağız.” dedi.
Şelli"nin bu açıklaması Aydın tarımının zirvesini de heyecanlandırdı. Aydın Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Posacı, ”Sadece üreten değil işleyip, paketleyip pazara sunacakta biz olacağız” dedi.
İsmini buhardan almasına rağmen buharı hep demlikte gördüklerini hatırlatan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar"da, ”Jeotermal kaynaklar bu güne kadar hep enerji üretiminde değerlendiriliyordu. Fakat oluşturulacak organize sera bölgelerimizde de sıcak su kaynakları ile seralarımızı ısıtabileceğiz. Bu da Aydın"da sebze ve meyve üretiminin 12 ay boyunca devamlılığını sağlayacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.