_Sökenin göçmen leylekleri halka ile kimlikleniyor
_Sökenin göçmen leylekleri halka ile kimlikleniyor
Gerçek Gazetesi
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliği ile Söke"nin yaz aylarındaki göçmen misafirleri olan Leylekler kimlikleniyor.
2004 yılında başlatılan ve çeşitli uygulamalar yapılan "Leylekleri Koruma ve İzleme Projesi" kapsamında gerçekleşen leyleklerin kimliklenmesi Söke"ye bağlı Avşar, Serçin, Yeşilköy ve Gölbent Köylerinde sürdürülüyor. Bölgede EKODOSD ve Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ''Leylekleri Koruma ve İzleme Projesi'' kapsamında Leyleklerin doğal yaşam alanları, leylek ölümlerinin neden gerçekleştiği gibi konularda daha fazla bilgi edinilmesi amaçlanıyor. Leyleklerin en fazla yuva kurdukları yerler elektrik direkleri olunca, projede yapılan çalışmalara bölgenin elektrik dağıtım şirketi AYDEM"de destek veriyor.
LEYLEKLERE
''T'' HALKASI
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı ve ekibi tarafından titizlikle yürütülen çalışmalarda, leylekler ile ilgili bilimsel veriler toplanıyor. Leylekleri izlemek için leyleklerin bacaklarına Türkiye"nin simgesi "T" başlayan kod yazılı halkalar takılıyor. Her biri değişik ve takılan leyleğe özel olan kodlar leyleklerin bir nevi kimliklerini oluşturuyor. Çalışmada leyleklerin gaga, ayak, kanat uzunluğu ve kilosu da ölçülüyor.
SÖKE"DE YAKLAŞIK
70 LEYLEĞE KİMLİK
Yapay yaşam alanları yaptıklarını ancak başarılı olamadıklarını bunun üzerine elektrik direkleri üzerinde AYDEM ile ortak çalışma ile leyleklerin yaşam alanlarının oluşturulduğunu ifade eden EKDOSD Başkanı Bahattin Sürücü, projenin önemine değindi. Leyleklerin bölgede ve dünyada yaşam alanları ile ilgili bilgi edinmenin korunmalarında önemli mbir faktör olduğunu söyleyen Bahattin Sürücü, proje ile bölge halkının da bilinçlendirildiğini ifade etti. Sürücü Söke bölgesinde yaklaşık 70 leyleğe halka kimlik takıldığını söyledi.
TÜRKİYE"DE
30 YILDA 10 BİN
LEYLEK ÖLMÜŞ
''Leylekleri Koruma ve İzleme Projesi'' kapsamında leyleklerin verilerini titizlikle toplayan Ege Üniversitesi"nden Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Elimizdeki bilgiler son 20-30 yılda Türkiye"de 10 bin birey leyleğin öldüğünü gösteriyor dedi.
Beslenmeleri için su kaynaklarının azalması, şehirleşme ile yüksek gerilim hatlarının leylekler için en büyük tehlikeler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mehmet Sıkı yapılan çalışmayla leyleklerin aynı yuvaya gelip gelmedikleri, göç yolları, beslenme alanları, kaç yıl yaşadıklarını izleme imkanı bulacaklarını belirtti. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.