Söke’de soya üretimi artıyor

Söke’de soya üretimi artıyor

Soyada, pamukta ballık tabir edilen hastalıkla karşılaşmadı, domuzlar da tarlaya girmiyor.

Gerçek Gazetesi / İmdat GÜÇLÜ
Pamuk tarımında artan üretim maliyetleri Sökeli çiftçilerimizi alternatif ürün aramaya yönlendirirken, son birkaç yıldır deneme olarak ekilen soya fasulyesinden ve salçalık domates üretiminden alınan sonuçlar çiftçilerimizi umutlandırıyor.
Geçtiğimiz günlerde Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş ile Söke Ovası'nda Musa Muslu'nun soya ekimi yaptığı tarlalarına gidip, birlikte incelemeler yaparak bilgiler aldık.
BİRLİK Tohumculuk A.Ş. adına şirket yetkilisi Rıfat Özkaya ile Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş, soya tarımı hakkında detaylı bilgiler verdi.
Şu anda hem birinci ürün hem de ikinci ürün deneme üretimi yaptıklarını belirten Birlik Tohumculuk yetkilisi Rıfat Özkaya, "Soya'da birinci ürün nisan sonu mayıs başı yani 20 Nisan-20 Mayıs tarihleri arasında ekilebilir. Pamuk ekim mibzerleri ve diğer pamuk araçları hepsi soyaya uyumlu. Hasadı buğday biçerdöverleriyle yapılıyor. 120-125 günde hasat edilebiliyor. Pamuktaki gibi fazla ilaç ve gübre masrafı yok. Arasına hiç gübre atılmıyor. Bu yıl ilk kez 25 dekarlık alanda sırta ekim yaparak birinci ürün olarak deniyoruz.
Soyada, pamukta ballık tabir ettiğimiz hastalıkla karşılaşmadık, domuzlar da girmiyor. Bu yıl Söke Ovası'nda 4 bin dekar civarında soya ekimi yapıldığını tohumcu olduğumuz için biliyoruz. Bu miktarın önümüzdeki yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz. Tarlalarda dönüşümlü ekim yapınca yani bir yıl soya bir yıl buğday sonrası pamuk ekince toprağın verim düzeyi de artış gösteriyor. Birinci ürün 120 günde hasat edilebildiği için pamuğa göre süresi de maliyeti de düşük.
Söke Ovası'nda özellikle pamuğa alternatif olabilir. Bu bir yağ bitkisi olsa da aynı zamanda tüm sap ve samanı da besicilikte kıymetli bir hayvan yemi olarak da tercih ediliyor. Türkiye'de bitkisel yağ açığı var. Bu nedenle soya fasulyesi üretimine devlet kiloda 50 kuruş destek de veriyor. Birinci ürün dekarda 500-550 Kg. civarında oluyor. İkinci ürün buğdayı biçtikten sonra Haziran sonu, Temmuz'un 10'una kadar ekilebiliyor. Bu da yaklaşık 110 günde hasat ediliyor. Verimi ise dekar'da 380-400 Kg. civarında oluyor. Tohum maliyeti dekarda 50 TL. civarında. Sertifikalı tohum kullanırsanız Devletten 20 TL. dekarda destek alıyorsunuz. Çok hızlı büyüdüğü için yabani otları baskı altına aldığından ot kesim derdi de yok. Şu anda ektiğimiz ürünler kendi ülkemizin yerli çeşitleri olduğu için ayrıca Tarım Bakanlığı tohum desteği olduğunu belirtmiştim. Soya fasulyesi 2014 üretim sezonunda kilosu 1.15 TL. ile 1.50 TL. arasında satılabildi. Kiloda 50 kuruş devlet desteği olduğunu da düşünürsek, pamuk tarımından daha kârlı ve  daha az masraflı olduğunu söyleyebiliriz”    dedi.  

Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş ise özetle, “Pamuk üretiminde artan üretim maliyetleri bizleri alternatif ürün arayışına sevk ediyor. Türkiye’de pamuk üretimi yıllık 750 bin ton civarlarına kadar gerilerken, ithal edilen pamuk miktarı 1.5 milyon kiloyu aştı. Bu nedenle Hükümetin pamukta prim miktarlarını artırarak, kullandığı mazotu, ilacı gübreyi daha fazla destekleyerek pamuğu teşvik etmesini istiyoruz. Ancak bunları isterken alternatif ürün arayışlarımız da var. Son birkaç yıldır Söke Ovası’nda soya fasulyesi üretimi bir hayli arttı ve daha da artacağını tahmin ediyoruz. Ancak ovamızın taban suyunun yüksek olduğu yerlerde pamuktan başka ürün ekmek mümkün olmadığı için Hükümetimizin pamuk üreticilerine sahip çıkmasını da bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.