Söke Ziraat Odasında süne zararlısı anlatıldı
Söke Ziraat Odasında süne zararlısı anlatıldı
█GerçekGazetesi
Kerim YALÇINKAYA
Buğday Hastalıkları konusunda düzenlenen toplantıda, İl Tarım Müdürlüğü"nden Ziraat Mühendisi Deniz Çetinkaya tarafından buğday zararlısı olan Süne ile ilgili bilgiler verildi.
Söke Ziraat Odası Toplantı Salonu"nda yapılan toplantıya az sayıda çiftçi katıldı. Toplantıya Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Meclis Başkanı Kemal Göven, Söke Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü, İl Tarım Müdürlüğü"nden Ziraat Mühendisi Deniz Çetinkaya ve ilden gelen Ziraat Mühendisleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş yaptı. Toplantı salonunda her hafta yeni bir konuk ve konu üzerinde bilgilendirme toplantısı yapıldığını kaydeden Kocabaş, gelecek hafta gübre, ondan sonraki haftada da süt inekçiliği konusunda bilgiler verileceğini belirtti.
Toplantıda Ziraat Mühendisi Deniz Çetinkaya, buğdayda görülen süne zararlıları ile ilgili açıklamalar yaptı. Hastalığın genellikle buğday, arpa ve çavdarda çok görüldüğünü kaydederken, Süne zararlısının zedelediği buğday tanesinden üretilen un ve yapılan ekmek kabarmaz. Ekmekte besin değeri düşer ve acılaşma meydana gelir diye konuştu.
Kışlaklarda toprak sıcaklığının 15 dereceye geldiğinde, süne zararlılarının buğday tarlalarına taşındığını ifade eden Çetinkaya, sünenin erginlerinin buğday tanelerine verdiği zararları anlattı. İlaçlamanın ekonomik zarar eşiği kuralına uygun şekilde yapılmasını, eğer emgi %3,5"un üzerindeyse hemen mücadele başlatılması gerektiğini söyledi.
Ziraat Mühendisi Deniz Çetinkaya, Sarı Pas, Kahverengi Pas ve Kara Pas"ı erken dönemde yakalarsanız, mücadele daha kolay olur diye konuştu.
Çetinkaya, Kahverengi Pas"ın genellikle yapraklarda görüldüğünü kaydederek, bu hastalıklara tutulan buğday tarlalarının çok büyük zarar gördüğünü sözlerine ekledi.
Sarı Pas hastalığının genellikle yağışlı havalarda görüldüğünü vurgulayan Çetinkaya, Hasata bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girer.
Bu sürede pas görülürse, ilaçlama, yer aletlerinden yararlanılarak yapılmalı. Bu süreç içinde, tahıl küllemeside görülebilir. Onun için, üreticimiz iklim koşullarını muhakkak dikkate almalıdır dedi.
Deniz Çetinkaya"ya ballık konusunda soru yönelten Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Ballıkla nasıl mücadele edeceğiz? dedi. Ziraat Mühendisi Çetinkaya, Söke Ovasında görülmesi muhtemel olan zararlıları bir bir anlatarak üreticileri aydınlattı. Toplantıda bulunan bir buğday üreticisi, Pas süne hastalığının Söke Ovası"nda yaptığı tahribatı biliyor musunuz? diye sordu.
Çetinkaya, İyi mücadele edildiğinden ovada böyle bir popülasyon görülmemiştir dedi.
Deniz Çetinkaya konuşmasını onaylayan İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü, ekiplerimiz Söke Ovası"nda çalışmalarına ara vermeder sürdürüyor şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.