Söke Ticaret Borsasında 2010 yılı faaliyetleri
Söke Ticaret Borsasında 2010 yılı faaliyetleri
Kerim YALÇINKAYA
Gerçek Gazetesi
Söke Ticaret Borsası"nda yapılan basın açıklamasında, Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, borsanın 2010 yılındaki işlem hacmini, rakamsal verilerle verirken, 2010 yılında %40 artış göstererek 474 milyon 143 bin TL"ye yükseldiğini belirtti. 2009"daki işlem hacminin ise 338.435.000 TL. olduğunu sözlerine ekledi.
Balçık, 2004-2005 ürün sezonundan itibaren üründe büyük düşüşler kaydettiğini işaret ederken, Söke Ovası"ndaki üreticiler son yıllarda emeğinin karşılığını alamıyor. Çünkü ovamızda elektrik olmadığı için, sulamalar mazotla yapılıyor. Artı çeşitli girdi fiyatlarında artışlar, bu yetmiyormuş gibi Türkiye"ye dışarıdan pamuk alıyor. Bu tarım sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Kısacası Söke, 5 yılda eski para değeriyle 1 katrilyon kaybetti. Küçük bir rakam değil diye konuştu.
2010"da pamuk fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Başkan Bertan Balçık, 2011 yılında da çok umutvar olduğunu vurgularken, Hükümetin her türlü tekstil ürünleri ithalatına % 40 gümrük vergisi koyması bu tahminimi güçlendiriyor şeklinde konuştu.
Balçık, geçen yıl Türkiye"de 50 borsa içinde 19. sıraya yükseldiklerini, ama 2010 yılında işlem miktarı ile 15 borsa arasına girmesini beklediklerini kaydetti.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık"ın rakamsal verilerle yaptığı açıklamaya göre, 2010 yılında gerçekleşen işlem hacmi içerisinde çiğitli pamuk 131.700 ton miktar ve 230.729.000 TL tutarı ile birinci sırada yer aldığını, 2009 yılında işlem gören çiğitli pamuğun miktarının 126.610 ton tutarının ise, 111.420.000 TL. olduğunu vurgularken, Un, buğday, mahlıç pamuk, ayçiçeği, mısır, pamuk çekirdeği, zeytinyağı ve muhtelif maddelerden oluşan diğer ürünlerin 2009 yılı işlem tutarları 227.015.000 TL. olurken, 2010 yılı işlemleri ise %7 artışla 243.414.000 TL. olarak gerçekleşti diye konuştu.
Söke Ticaret Borsası"nın 2010 yılı faaliyetleri
Söke Ovasında ""Kuraklıkla Mücadele ve Sulama Teknikleri Eğitim Projesi""
Borsamız Temmuz ayında, Söke Ovası Sulama Birliği ve Aydın İl Tarım Müdürlüğü"nün katkılarıyla Söke ovasında ""Kuraklıkla Mücadele ve Sulama Teknikleri Eğitim Projesi "" çerçevesinde ilçemize bağlı Belde ve Köylerde eğitim toplantıları düzenledi.
Güllübahçe, Bağarası, Sarıkemer, Akyeniköy Beldeleri ile Özbaşı ve Tuzburgazı köylerinde çiftçilere yönelik olarak akşamları yapılan toplantılarda suyun bilinçli kullanılması anlatıldı ve üreticilerin çeşitli sorunları dinlendi.
Toplantılarda modern sulama teknikleri ve suyun bilinçli kullanılması Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet içi Eğitim Merkezinin, Aydın İl Tarım Müdürlüğünün ve Söke İlçe Tarım Müdürlüğünün Ziraat Mühendisleri eğitmen olarak görev aldılar.
Proje çerçevesinde borsamızca bastırılan ""Söke Ovasında Kuraklıkla Mücadele ve Sulama Teknikleri Eğitim"" kitabı ile broşürler çiftçilere dağıtıldı.
Verim Düşüklüğünün Nedenleri konulu Panel Düzenlendi
Kasım ayında kütlü pamukta görülen verim düşüklüğünün nedenlerinin tartışılıp, görüşüldüğü panel düzenlendi. Çiftçilere yönelik olarak yapılan panelde Aydın İl Tarım Müdürlüğü, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ve Tariş ARGE ziraat mühendisleri konuşmacı olarak yer aldı.
Pamuk Ustası Kursu Açılması için Borsamız harekete geçti
Son yıllarda pamuğun merkezi olan ilçemizde pamuk çırçır ve prese fabrikalarının pamuk ustası ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Borsamız ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğünün işbirliği ile pamuk ustası kursu açılacak. Borsamızca bu konuda yapılan girişim sonucu 2011 Şubat, Mart aylarında kurs düzenlenecek.
Dış Ticaret Müsteşarlığı teknik elemanlarınca verilecek eğitim sonucunda kursa katılan adaylar sınava tabi tutulacak olup, kazananlara pamuk ustası belgesi verilecektir. Böylece üyemiz pamuk çırçır işletmelerinin pamuk ustası ihtiyaçları karşılanmış olunacaktır.
Ulusal Pamuk Konseyine Katkı
Ulusal Pamuk Konseyince Mart ayında Adana"da düzenlenen ve üreticiler, pamuk işleyen fabrikalar, tohumcular, tüccarlar, pamuk ajanları, borsalar, ziraat odaları, birlikler iplik sanayicileri, pamuk ihracatçıları, ithalatçıları, hazır giyim üreticileri, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinin katıldığı ""Pamukta istikbal arayışı "" konulu Ulusal Pamuk Zirvesi toplantısına borsamızca sponsor olundu ve maddi katkı sağlandı.
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünün Projesine Katkı
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından 2010-2012 yılları arasında Ülke düzeyinde yürütülmekte olan ""Türkiye Pamuklarının Lif Kalite Kriterleri Veri Tabanının Oluşturulması""projesine katkı sağlanmış olup, proje tamamlandığında 8.500 TL sponsorluk yapılmış olunacaktır.
Yardımlar
1995 yılından itibaren her yıl başarılı 15 yüksek öğrenim öğrencisine karşılıksız burs verilmektedir.
Son iki yıl içinde fakülte inşaatına 100.000 TL katkı sağlandı.
Belediye tarafından düzenlenmekte olan ""Pamuk Festivaline her yıl katkı sağlanmaktadır.
Eski Sanayi Karakolu binasının tadilat yapılarak İlçe Tarım Müdürlüğü hizmet binasına dönüştürülmesine 17.000 TL katkı sağlandı.
Bu yıl için yapılması planlanan mobese kamera sistemi kurulmasına 40.000 TL katkı sağlanacaktır.
Toplantılara Katılım
Aydın Valiliğinin Koordinatörlüğünde Şubat ayında yapılan ""Tarım Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma "" konulu toplantı ile Mart ayında yapılan "" Ekonomi, Sanayi ve Ticaret"" konulu sektör toplantısına iştirak edildi ve ""Söke"nin Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Konusunda Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri"" başlıklı rapor hazırlanarak sunuldu.
Şubat ayında Aydın ili Ticaret Borsaları ve Ticaret Odalarının Aydın"da müştereken yaptığı toplantıya iştirak edildi ve ilgili Bakanlıklara iletilmek üzere hazırlanan ""Aydın ilinin Ekonomik sorunları ve çözüm önerileri raporu"" na katkı sağlandı.
Aralık ayında Aydın ili Ticaret Borsaları ve Ticaret Odalarının katılımıyla Didim"de yapılan toplantıya iştirak edildi ve hazırlanan ""Aydın ili ve ilçelerinin Sanayi, Ticaret ve Tarım alanında genel sorunları"" raporuna katkı yapıldı.
Devam Eden Proje
Borsa idari binamızın yan tarafında bulunan Düğün Salonunun tadilat yapılarak modern bir konferans salonuna dönüştürülmesi inşaatımız devam etmekte olup, 2 ay içinde hizmete girmesini planlamaktayız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.