Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık Ziraat Odası Başkanlarına pam

Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık Ziraat Odası Başkanlarına pam

“GDO’suz Türk pamuğu GDO’lu ithal pamuğa yenilmiştir”

Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Pamukta yaşanan fiyat düşüşünün bir türlü önüne geçilemeyince pamuğun başkenti Söke"den Hükümete çözüm önerisi geldi. Söke, Aydın ve Nazilli Ticaret Borsaları adına ortak bir basın açıklaması yapan Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, konuyu bir kez de Söke"de bir araya gelen Aydın Ziraat Odası Başkanlarına anlattı. İç piyasada pamuk fiyatlarının, dış piyasanın yüzde 25 altında olmasına rağmen pamuk üreticisi ve çırçırcının malını satmakta zorluk çektiğine dikkat çeken Balçık, ”Maalesef pamuk piyasası hasta olmuştur” şeklinde açıklama yapmıştı.
Balçık, yurt dışında kilogramı 4 lira 60 kuruş olan muadil pamukların İzmir Ticaret Borsası"nda 3 lira 80 kuruş olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte hükümetin kütlü pamuğa kiloda ön gördüğü 42 kuruşluk destekleme priminin pamuk maliyetine yetmediğine vurgu yaparak, ”GDO"suz Türk pamuğu GDO"lu İthal Pamuğa yenilmiştir” dedi.
Balçık, ABD kaynaklı pamuk ithalatı için tahsis edilen 2 yıl vadeli GSM-102 Kredisi"nin Türk pamukçusu için tehdit oluşturmaya devam ettiğine de vurgu yaparak, ”2012 yılında bu kaynak 325 milyon dolar olarak açıklandı. Bu da Ege Bölgesi"nde yapılan üretime yakın bir miktara denk gelmektedir. Haksız rekabete sebep olan ve cari açığı kamçılayan yabancı devletlerin kendi mallarını pazarlamak için kullandıkları bu tip fonlar acil olarak durdurulmalıdır. Bununla birlikte üretim, tüketim miktarları gerçekçi bir şekilde tespit edilip ihtiyacın çok üzerinde yapılan ithalat bağlantısının önüne geçilmelidir. Bugün, iç piyasada yaşadığımız sorunların çözümü buna bağlıdır. Aksi takdirde pamuk piyasası hasta olmaya devam edecektir” dedi.
1 KİLO KÜTLÜ
PAMUĞUN
MALİYETİ
1 LİRA 70 KURUŞ!
Tarla kirası, toplama ücreti, tohum, gübre, mazot, sulama, ilaçlama ve çapalama ücreti gibi pamuk üretiminde temel giderleri alt alta topladıklarında 1 kilo kütlü pamuğu 1 lira 70 kuruşa mal ettiklerini söyleyen Balçık, ”Ancak bugün için üreticimizin eline geçen miktar 1 lira 40 kuruştur. Yani üretici maliyetinin altında pamuk satıyor. Bu nedenle mayıs ayında eline geçen 42 kuruşluk prim sadece üretim maliyetine eşitlenecektir. Bu nedenle Ziraat Odalarımıza seslenmek istiyorum; lütfen fiyata odaklanmayıp, üretim girdilerine odaklanalım. Gübre, mazot, tohum fiyatlarımız bizim ana girdilerimiz. Gübre fiyatlarında 2011 yılından başlayan anormal bir yükseliş var. Ocak ayında da gübreye zamlar devam ediyor. Ziraat Odalarının bu konuya çalışma yapmaları gerekiyor.” dedi.
PAMUK ÜRETİMİNE
UYGULANAN
DESTEKLEME
DEĞİŞTİRİLMELİ
Pamuk maliyetinin çok yüksel olduğuna vurgu yapan Balçık, ”Devlet pamuk üretiminde mazot ve gübreye uyguladığı destekleme miktarlarını mutlaka arttırmalı. Çünkü pamuk maliyeti çok yüksek. Mazot, gübre ve tohumda yaşanan anormal fiyat artışları üreticinin alacağı 42 kuruşluk prim desteğini eritmiştir. O nedenle de biz pamuğa yönelik desteklemelerin artırılmasını talep ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.