SÖKE TARİŞ PAMUK KOOPERATİFİ NEDEN REKABET ŞARTLARINI OLUŞTURMADI?

SÖKE TARİŞ PAMUK KOOPERATİFİ NEDEN REKABET ŞARTLARINI OLUŞTURMADI?

7 Dönüm Arsa ile 26 Dönüm Arsa satışı arasındaki fark tartışılıyor

Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Yönetim Kurulu tarafından 2017 yılının Temmuz ayında gerçekleştirilen 26 Bin m2'lik arsa satışı tartışılıyor. 

36 milyon (trilyon) TL. karşılığında gerçekleşen satışta, rekabet şartlarının oluşması ilkesi yok sayılmış ve dedikodulara neden olunmuştu. 

İHALEDE İZLENEN YOL ELEŞTİRİLİYOR
İhaleye iki firma katılmış ve 40 Milyon (trilyon) TL. fiyat teklifinde bulunan Yavuzlar İnşaat belge eksikliği gerekçesiyle diskalifiye edilmişti. İnşaat sektörünün dev kuruluşu Yavuzlar İnşaat'ın belge eksikliği gerekçesiyle elenmesi ve ihalenin ileri bir tarihe ertelenmemesi ise şüphe uyandırmıştı. 
Halbuki ihale ileri bir tarihe ertelense ve Yavuzlar İnşaat'ın eksik evrağını tamamlama imkanı sağlansa kurumun kasasına en az 4 Milyon (trilyon) TL. fazla para girecekti. 
Buna rağmen Söke TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından satışın alelacele gerçekleştirilmiş olması şüphe uyandırmıştı. 

KOOPERATİF ESKİ BAŞKANLARI DA ELEŞTİRİYOR
Söke TARİŞ'te Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış isimler de izlenen yolu eleştirerek, "TARİŞ ihale kanununa tabi olmamakla birlikte yasaya göre rekabeti sağlayıcı adımlar atılması gerekiyordu. Bu yol izlenmedi ve yangından mal kaçırırcasına hareket edildi. İlk ihalede satışın gerçekleştirşmiş olması kafalarda soru işaretleri uyandırıyor. İhale bir hafta sonraya ertelense kazanan Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi ve kooperatif ortakları olacaktı. Bu durumda kazananın Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi olduğunu söylemek imkansız" diyorlar.

SÖKE İNCİR KOOPERATİFİ'NDEN AKIL DOLU SATIŞ
Bu ihaleden 3 ay sonra Söke TARİŞ İncir Kooperatifi'ne ait 6 Bin 700 m2'lik arsa ihaleye çıkarılmış ve akıl dolu bir satışa imza atılmıştı. Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi tarafından diskalifiye edilen Yavuzlar İnşaat ihaleyi kazanan firma olmuştu. 
Söke TARİŞ İncir Kooperatifi'nin tamamen Kooperatifin ve ortağının çıkarlarını gözeterek çıktığı ihalede, %42 kat karşılığı (yaklaşık 75 daire) bedelle satış gerçekleşmiş ve 900 Bin TL. de nakit ödemeyle yapılmıştı.

DAİRELERİN BUGÜNKÜ DEĞERİ 800 BİN TL. 
Dairelerin bugün için değerinin 800 Bin TL. olduğu hesaplanacak olursa yaklaşık 7 Bin m2'lik arsanın satışından elde edilecek kazanç net bir şekilde görülmektedir. Kat karşılığı elde edilen 75 dairenin değeri bugün için 60 Milyon TL. ediyor. Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi'nin ise 26 Dönüm arsayı 36 Milyon TL.'ye satmış olması isyan ettiriyor. Kardeş kuruluş Söke TARİŞ İncir Kooperatifi Yönetimiyle aynı dönemde ihaleye çıkmalarına rağmen görüş alımaması da ayrı bir tartışma konusu.

26 DÖNÜM ARAZİ DE AYNI YOL NEDEN İZLENMEDİ?
Kooperatifi'nin 7 Dönüm arazide elde ettiği gelir ile Pamuk Kooperatifi'nin 26 Dönüm arazide elde ettiği gelir farkı değerlendirildiğinde satışta akılcı yol izlenmediği görülüyor. 
26 Dönüm arazinin 3 parçaya bölünerek ihaleye çıkarılması halinde dahi daha fazla gelir elde edilecekken akılcı yollar tercih edilmemesi ve rekabet şartları oluşturulmadan yapılan satış nedeniyle Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Yönetim Kurulu üzerinde oluşan şaibe 4 yıl geçmiş olmasına rağmen bir türlü giderilemiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.