Söke sezonun ilk pamuğunu üretti, 2 lira fiyat isteğini yineledi

Söke sezonun ilk pamuğunu üretti, 2 lira fiyat isteğini yineledi

Söke sezonun ilk pamuğunu üretti, 2 lira fiyat isteğini yineledi


█Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Söke Ovası"nda bu yıl da erkenci pamuk hasadı Tuzburgazı Köyü"nde gerçekleştirildi.
Üretici Ekinci"nin 4 dekarlık arazisinden elde ettiği 500 kilo pamuk törenle işletmeye getirildi. Ekici, sezonun ilk pamuk hasadını gerçekleştiren üretici olmaktan dolayı mutluluğunu dile getirirken, sezonun ilk pamuğuna da sembolik fiyat belirlendi.
Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş bu yıl da sezonun ilk pamuğunu üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi, üretici Yaşar Ekinci"yi kutladı. Kocabaş, 1 kilo kütlü pamuğu 1 lira 70 kuruş maliyetle ürettiklerini de hatırlatarak, en az 2 lira fiyat beklentisi içerinde olduklarını söyledi. Ege"nin pamuk üssü Söke Ovası"nda hasat için geri sayım başladı, üreticiyi de fiyat kaygısı sardı. 1 kilo kütlü pamuğu 1 lira 70 kuruşa mal ettiklerini söyleyen Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk üretiminin gelecek yıllarda sürdürülebilir olması için en az 2 lira fiyat beklentisi içerisinde olduklarını açıkladı. Dünya"nın en pahalı mazot, gübre ve zirai ilacını kullanarak inadına pamuk üreten Sökeli çiftçi, maliyetler ortadayken, devletin göz göre göre kendilerini zarara uğratmasının pamuğa vurulacak en büyük darbe olacağını belirterek, tek istediklerinin dünya çiftçisi ile rekabet edebilmek için, girdi maliyetlerinin piyasa koşullarına göre desteklenmesi olduğunu söylediler. Kocabaş "ta aynı paralel de isteklerini dile getirirken, ”Pamuğun üretiminde kullanılan girdiler yönünden ülkemizin dışa bağımlı olması nedeniyle girdi fiyatları yükselmekte, bu da pamuk üretim maliyetini yükseltmektedir. Üretim maliyetlerinin yüksek, pamuk fiyatlarının düşük olması pamuk üretiminde ekonomik riski artırmakta ve pamuk üreticisini pamuk üretemez noktasına getirmektedir. Ege Bölgesi"nde pamuk ekim alanlarında %60"lara varan bir azalma var. Bazı bölgeler tamamen pamuktan vazgeçmişlerdir. Üretimden vazgeçen çiftçilerin pamuk üretimine tekrar dönmeleri çok zor. Tarım sektörünün üzeri açık bir fabrika olduğunu ve ekiminden hasadına kadar bir sürü sıkıntı ve zahmetle üretim yaptıklarını da göz ardı etmemek gerekir.Maliyetlerimiz 1.7 TL"nin altına düşmezken, çiftçimizin pamuk üretiminden vazgeçmemesi için pamuk fiyatının en az 2 TL olması gerekir“ dedi.
Sezonun ilk pamuğunu alan Karadayı Tarım Ürünleri Ltd. Şti. başkanı Kemal Karadayı sembolik fiyat olarak ta Kilogramını 5 TL"den adlılarını söyledi ve sezonun hayırlı olmasını diledi.
HASAT ÖNCESİ
UYARI GELDİ
Öte yandan 15 gün sonra makineli pamuk hasadının seri şekilde başlayacağını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, ”Nemli havalarda pamuğu rutubetli toplayarak beyaz altını lütfen kirletmeyelim. Onun için akşam saatlerinde hasada ara verelim. Tüccar arkadaşlarda rutubetli pamuk almasınlar. Biz ne kadar kaliteli ürün elde edersek tekstilci de pamuğumuza o denli rağbet gösterir.” dedi.
TARİŞ PİYASAYA
MÜDAHİL OLMASI
GEREKİR!
Söke sezonun ilk pamuğunu üretirken, uzun yıllar sonra TARİŞ ilk kez sezon başında sessiz kaldı. Hâlbuki alım kampanyası Söke"den başlatılır, sezonun ilk pamuğunu da Söke alırdı. Bu yıl gelenek bozuldu ve sezonun ilk pamuğunu tüccar aldı. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, ”TARİŞ Pamuk Birliği İzmir Yağ Kombinasının olduğu alanı TOKİ"ye tahsis etti ve eline sıcak para geçti. TARİŞ piyasaya nakit alımla girerse üretici ortaklarının da güvenini kazanmış olur. TARİŞ olmazsa olmaz. Çünkü TARİŞ piyasayı regüle etme görevine sahiptir. TARİŞ"in piyasaya müdahil olmaması, fiyatta dalgalanmalara yol açar. Bu yıl peşin alım gerçekleştirerek üreticinin güvenini kazanmalı ve geleceğe umutla bakmalı” dedi.
Sezonun ilk pamuğunu üreten Yaşar Ekici ise, ”Sezonun ilk pamuğunu tüccara getirdim, önümüzdeki günlerde de hasat edeceğim ürünleri tüccara getireceğim. Çünkü TARİŞ"ten 500 kilo dahi gübre alamadım” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.