Söke Ovasında alternatif ürün: DOMATES

Söke Ovasında alternatif ürün: DOMATES

Halim Özbaşlı; "Domatesten çok memnun kaldım. Damlama sulama sistemiyle ürettiğimiz domatesin tonunu firmaya 235 liradan satıyoruz." dedi.

Gerçek Gazetesi / İmdat GÜÇLÜ
Pamuk üretiminde artan maliyet giderleri çiftçinin alternatif tarım ürünlerine yönelmelerine yol açarken, iki yıldır salçalık domates üretimi yapan Halim Özbaşlı'nın tarlasında dün ilk defa makineli domates hasadına başlandı.
Hasat öncesi Söke İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yöneticileri ve ziraat mühendisleri, Söke Ziraat Odası yönetimi ve Sökeli basın-yayın mensupları da Söke'de ilk kez gerçekleştirilen makineli domates hasadı çalışmalarını yakından takip etme imkanı buldu.
Söke Ovası'nda bir yandan daha önceleri alternatif ürün amacıyla mandalina, limon, şeftali gibi ürünler ekilirken son iki yıldır da ciddi bir şekilde Soya fasulyesi ve salçalık domates üretimi de başladı ve her iki ürün de çiftçilerden tam not aldı.
Sökeli yenilikçi çiftçi Halim Özbaşlı'nın tarlasındaki makineli hasatta Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, Ziraat Odası Meclis Üyesi Muzaffer Kovancı, İlçe Tarım Müdürü Seyit Yıldız, Aydın Dalama'daki salça fabrikasını işleten Zer Tarım Ürünleri Şirketi temsilcisi Osman Sert de hasat çalışmalarını takip etti.
Söke Ovası'nda pamuk üreticisi zor günler yaşadığını ve bu durumun üreticileri değişik tarım ürünleri arayışına yönelttiğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; "Söke Ovası'nda pamuk üretiminin maliyeti arttıkça alternatif ürün arayışlarımız da sürüyor.  Bunlardan biri de yıllar önce domates olmuştu. SİBAŞ şirketi kurutmalık domates için sözleşmeli ekim yaptırıyordu, ancak toplama maliyetleri yüksekliğinden çiftçimiz pek tercih etmedi. Şimdi ilk defa makineli hasat deneniyor, üretim maliyetlerini bir hayli aşağı çekildiği belirtiliyor. Söke Ovası’nda domates de çiftçimizin alternatif ürünü olabilir" dedi.
İlk denemeyi geçen yıl 30 dönümlük arazide yaptığını ve dönümde 9 ton ürün aldığını belirten Sökeli üretici Halim Özbaşlı; "Domatesten çok memnun kaldım. Damlama sulama sistemiyle ürettiğimiz domatesin tonunu firmaya 235 liradan satıyoruz. Makineyle toplamanın maliyeti 29 kuruş civarında elle toplama yapsaydık 55 kuruş civarında olacaktı. Üretim maliyetleri pamuk tarımına göre daha az olduğu için önümüzdeki yıl daha geniş alana ekmeyi planlıyorum. Domates hasadından sonra ikinci ürün olarak slajlık mısır ekeceğim. Bu yıl üretim alanını 230 dönüme çıkardık. İlk hasadı Söke altında başladık, Akköy tarafında da ekili domates tarlamız var. Tüm çiftçi arkadaşlara tavsiye ederim" dedi.
Tarımda makinalaşmanın arttığını, teknolojinin tüm tarımsal ürün hasadında kullanıldığını belirten İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız ise; "Tarım işçileriyle 50-55 kuruşa mal olan toplama, makine ile 29 kuruşa mal olmaktadır. Domates tarlasında Çatak ve iyi tarım uygulaması ile birlikte dönümde 405 TL destekleme sağlandı. Bu türlü yeni uygulamaların Söke Ovası'na zenginlik getireceğini düşünüyor ve hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.