Sınav stresi kalp hastası yapıyor

Sınav stresi kalp hastası yapıyor

Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Haziran ayı içerisinde yapılacak olan OKS ve ÖSS sınavları öncesinde öğrencilere uyarılarda bulundu.

Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Haziran ayı içerisinde yapılacak olan OKS ve ÖSS sınavları öncesinde öğrencilere uyarılarda bulundu. Türkiye’de 5 yaşından 25 yaşına kadar sürekli sınava tabi tutulan öğrencilerin özellikle ÖSS’de yaşadıkları stresin kalp hastalıklarına davetiye çıkardığı savunan Çobanoğlu, bu öğrencilerin ileri yaşlarında kalp hastalıkları bakımından büyük bir risk altında olduğunu belirtti.
Hayatlarını sınavlara bağlayan gençler 50’li yaşlarına geldiklerinde kalp rahatsızlıkları bakımından riskli gurubun içerisine dahil olduklarını açıklayan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, günümüzde çocukların küçük yaşlarda sınavla tanıştığını söyledi. Sınav maratonun ilerleyen yaşlara kadar devam edebildiğinin altını çizen Çobanoğlu, bu sınavların oluşturduğu stres giderek kronik bir hal aldığının altını çizdi. İnsan hayatının en önemli dönüm noktası olarak gösterilen sınavların beraberinde bazı sorunlarına getirdiğine değinen Çobanoğlu, “Sürekli ölçümleme, kendini kanıtlamaya çalışma, yaşamı rakamlara dökme kronik stresin başlanmasına sebep oluyor. Yaşanan bu sınav stresi ileriki yaşlarla çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. Çocuklar ilkokuldan itibaren ÖSS’ye hazırlanıyor okulla birlikte dershaneye gitmek zorunda kalıyor. Bu yaştan itibaren üniversiteye girene kadar yaşanan stres çocukları potansiyel kalp hastası yapıyor. Çocukluk yaşlarda başlayan kronik stres giderek artıyor ve çocuk her yıl daha fazla kalp hastalıklarına yaklaşıyor, ileri yaşta da kalp hastası olunuyor. Bir insana 20 yıl boyunca stres yaşatılıyorsa, bu kişinin kronik stresten kalp hastası olmaması mümkün değil. Bir sınav ile çocukları başarılı veya başarısız olarak değerlendirmek çocukların gelecekteki sağlığı açısından son derece zararlı. Bu çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığı açısından geri dönülmez zararlara yol açıyor. Özellikle erken evrelerdeki sınavların kaldırılması lazım” dedi.
Aile ve yakın çevreden gelen baskıların da stresi artırdığına değinen Mehmet Çobanoğlu;kalbin bir süre sonra bu yoğunluğun altında sıkışarak, işlevi bozulduğunu kaydetti. Yanşan problemlerin büyük bir çoğunluğunun psikolojik kökenli olduğunun altını çizen Çobanoğlu,aşırı stresin kalbin ritmi bozulduğunu ve çarpıntı ile birlikte kalp hastalıkları ortaya çıkardığı bilgisini verdi. Stresi dengelemek ve kalp ritmini düzeltmek için ilaç kullanmak zorunda kalan çocukların daha sonra bu ilaçlar nedeniyle de depresyona girebildiğine dikkat çeken Çobanoğlu, “ÖSS’ye hazırlanan gençlerde yoğun bir şekilde sigara ve kahve kullanımı var. Gece uyanık kalmak için yoğun kahve tüketiyorlar ve bu da kalp ritmini yükseltiyor. Sigara da tansiyon yüksekliği ile birlikte kalp ritmini de olumsuz etkiliyor. Bu nedenle sağlıklı bir kalbe sahip nesillerin yetiştirilmesi için çabaların özellikle çocukluk yaşlarına yoğunlaştırılması gerekiyor. Çocukların hem aile hem de okul ortamında bilinçlendirilmesi, sınav kaygısı ve stresinden mümkün olduğunca uzak tutulması ve sınav sonrası sınışamalarda rencide edilmemesi çok önemli” diye konuştu.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.