Sigarayı bırakmanın yolları
Sigarayı bırakmanın yolları anlatıldı
Gerçek Gazetesi
Aydın l Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı 9 fiubat Sigarayı Bırakma Günü münasebeti ile yaptığı açıklamada sigarayı bırakmak isteyenlere öncelikle özel bir gün tespit edip, bu kararı başkalarıyla paylaşmalarını önerdi.
Sigara kullanımının, dünyada en önemli 'önlenebilir' ölüm veya hastalık sebebini oluşturduğunu ifade eden Tırpancı Sigara içenlerde ortaya çıkan en önemli akciğer problemlerinden biri de kronik bronşit ve anfizemdir. Erkeklerde sigara içimi ile koroner kalp hastalıkları riski yüzde 60-70 oranında artar. Sigara cildin en büyük düşmanıdır. Diş eti hastalıklarına neden olur, dudak ve dil kanseri görülme riski artar. Sigara içenlerin gözlerinde katarakt ve ileri yaşlarda körlük görülebilir. Mide ve yemek borusunda ülser, kanama, gastrit ve kanser riskini artırır. Kadınlarda kısırlık, düşük, erken menopoz, rahim kanseri, adet düzensizlikleri, hormonlarda azalma, erkeklerde iktidarsızlık, ereksiyonda ve sperm sayısında azalma gibi sorunlar ortaya çıkar. Sigara, mesane kanseri riskini artırır. Sigara ortamındaki küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir dedi.
Sigaranın fiziksel ve psikolojik bağımlılık yaptığını söyleyen l Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, nikotin bağımlılığı oluşmuş kişilerde sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 günün en zor dönem olduğunun altını çizerek Bu dönemde huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü ortaya çıkabilir. Bu dönemde kafein ve alkolden uzak durup sigara içiler ortamlarda bulunulmamalı. Sigarayı bırakma kararında olumlu düşünün. Başarılı olamayacağınıza ya da zorlanacağınıza dair düşünceleri kafanızdan kovun. Sigarayı neden bırakmak istediğinizi listeleyin. Sigara aklınıza geldikçe bu listeye bir göz atın. Sigara sağlığınıza ve başkalarına olan sorumluluklarınıza gölge düşürmektedir. Bırakmak için başka güçlü nedenleriniz olduğunu da unutmayın. Sigara bulamadığınızda nasıl huzursuz olduğunuzu, bir paket sigara almak için nasıl koşturduğunuzu, ateş bulmak için nasıl çabaladığınızı düşünün. Sigarayı bırakmak için özel bir gün saptayın. Başka bir anlamlı günü düşünün. Sigarayı bırakma kararına başkalarını da ortak edin, bırakacağınız günü çevrenize ilan edin. O gün size önemli bir destek gelecektir. lk günlerde hayat temponuzu artırın. Zevk aldığınız işlerle uğraşın. Sigara içilmeyen yerlere gidin. Bol sıvı alın, ancak yanında sigara içmek isteyeceğiniz içeceklerden uzak durun. htiyaç duyuyorsanız elinizde anahtarlık, tespih tutun. Sakız çiğneyin. Yemeklerden sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Canınız sigara istediğinde süt ve meyve suyu için. Sigara içmeyenlerle birlikte olmaya çalışın ifadelerini kullandı. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.